Atenție mare când faceți cumpărături online! O nouă metodă de înșelăciune ia amploare

1105

Articole de la același autor

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța organizează, zilnic, activități preventive, cu scopul diminuării numărului faptelor de înșelăciune săvârșite în mediul virtual.

Potrivit oamenilor legii, autorii înșelăciunilor se dau drept vânzători sau cumpărători, transmit victimelor un link, asemănător cu cele ale site-urilor ce prezintă încredere, prin care li se solicită completarea tuturor datelor cardului bancar (seria card, CVV, cod 3D Secure primit prin SMS), sub pretextul de a intra în posesia banilor pe care se presupune că infractorul i-ar fi transferat prin intermediul platformei de tip marketplace pe care este postat anunțul. „De cele mai multe ori, odată cu momentul completării acestor date, suma existentă pe card este retrasă”, au atras atenția polițiștii.

Drept pentru care, oamenii legii le atrag atenția constănțenilor: „Niciodată, pentru a primi o sumă de bani, nu este necesară furnizarea datelor înscrise pe card, ci doar numărul de cont IBAN. Nu plătiți în avans bunurile comandate prin internet, mai ales dacă sunt de la persoane necunoscute anterior cumpărării. Dacă faceți cumpărături online, folosiți un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea și verificarea coletului la primire, pentru a putea refuza efectuarea plății, în cazul în care bunul nu corespunde descrierilor inițiale. Plătiți produsul achiziționat pe internet doar după ce v-ați asigurat că ați primit ce ați comandat și nu un alt produs”.

De asemenea, cei interesați de achiziționarea de bunuri în mediul online trebuie să verifice politica de returnare a produsului de la diverși operatori economici și condițiile exacte în care este posibil acest lucru pentru cazul în care nu sunt mulțumiți (perioada de returnare să fie în general de 30 de zile, iar procedura să nu impună condiții restrictive, să existe comunicare și disponibilitate în acest sens).

„Manifestați deosebită atenție în situația în care oferta de cumpărare a unui produs este foarte tentantă, deoarece există posibilitatea ca produsul să nu posede toate calitățile prezentate sau să fie foarte deteriorate. În cazul achiziționării unor bunuri costisitoare de tip second hand, de pe site-uri de profil, încercați să contactați vânzătorul și să încheiați cu acesta un act care atestă posibilitatea returnării sumei de bani dacă bunul nu corespunde descrierilor. La plata bunurilor sau ofertelor online (pachete turistice, oferte de investiții, planuri de afaceri etc.) evitați să oferiți detaliile cardului de credit sau debit. Nu instalați aplicații din surse nesigure, care vă pot expune unor riscuri cum ar fi: crearea de breșe de securitate, copierea datelor personale, căutarea informațiilor confidențiale (parole, numere de carduri, conturi bancare)”, au mai arătat oamenii legii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.426 secunde