Atenție! Bani falși pe piața din Constanța

1328
Atenție! Bani falși pe piața din Constanța - fondbnaifalsi-1372792281.jpg

Articole de la același autor

Uitați-vă de două ori la banii care vă ajung pe mână! Mii de bancnote falsificate au fost găsite, în circulație, de polițiști și de angajații Băncii Naționale Române. În Constanța, cele mai multe bancnote false găsite au fost de 100 de lei; în cazul bancnotelor euro, falsificatorii le "preferă" pe cele de 50 de euro. 

În raportul anual privind evoluția economică din 2012, experții Băncii Naționale Române au atins și un punct mai sensibil: "Falsurile depistate în cazul monedei naționale și al euro". Astfel, expertizele realizate de BNR au evidențiat că 4.575 de bancnote (o parte trimise de polițiști, o parte retrase din circulație de angajații băncilor) sunt false.

"Din numărul total de bancnote false, 2.330 au fost capturate de poliție în cursul unor acțiuni specifice, înainte de a fi puse în circulație, 77 au constituit cazuri de altă natură, respectiv confiscări și altele, astfel încât doar 2.168 falsuri au fost depistate în circulație, cu 33% mai puțin decât în 2011", se menționează în raportul experților BNR.

Bancnotele de 10 și 100 lei, cele mai falsificate

Majoritatea falsurilor depistate în circulație a fost realizată pe hârtie, uneori cu fereastra transparentă imitată rudimentar. Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate în 2012 a fost cea de 10 lei (peste 2.600 de bucăți, dintre care majoritatea capturate de polițiști), acestea fiind realizate pe un material plastic, asemănător substratului de polimer. Pe locul secund s-a situat bancnota de 100 de lei (1.650 de falsuri), urmând apoi, în ordine descrescătoare, bancnota de 200 de lei (146 falsuri) și bancnota de 500 de lei, cu 9 bucăți.

"Materialul plastic pe care au fost imprimate bancnotele false de 10 lei s-a apropiat ca aspect și textură de substratul autentic, iar falsurile, bine realizate, ar fi putut induce în eroare utilizatorii neavizați", au mai arătat specialiștii băncii.

În ceea ce privește bancnotele euro, numărul de falsuri descoperite la nivel național este de 2.484 bucăți, cu aproximativ 34% mai puțin decât în 2011.

Falsurile răspândite la Constanța

Polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Constanța, în atenția cărora ajung toate falsurile de monedă descoperite în județul nostru, spun că, în Constanța, cel mai des sunt întâlnite falsurile de 100 de lei, iar în ceea ce privește moneda euro, bancnotele de 50 de euro.

"În mod frecvent vin constănțeni care ne aduc bancnote, despre care au suspiciuni că sunt falsificate. Ne spun că nu-și mai amintesc de unde le-au primit, dar observă că sunt diferite și ni le aduc", ne-au spus oamenii legii.

În fiecare situație, se deschide un dosar penal, iar bancnotele sunt trimise spre expertizare la experții BNR. În general, falsurile sunt introduse în circulație în piețele aglomerate, în magazinele de cartier, unde vânzătorii nu au timp să le analizeze în detaliu.

Cât privește acuratețea falsurilor, polițiștii susțin că este vorba de bancnote rudimentare, ce pot fi observate la o privire mai atentă.

"Este nevoie doar de puțină atenție pentru identificarea bancnotelor. Se simte la mână, căci nu avem profesioniști care să le imite la perfecție. Cei care ni le aduc sunt, în general, persoane care le-au primit fără să cunoască faptul că sunt falsificate și vor să le predea", au adăugat oamenii legii.

Cum se falsifică

Printre metodele de falsificare, menționăm: tipărirea la imprimantă, pe un material asemănător polimerului, sau "refolosirea" bancnotelor. De exemplu, bancnotele de 10 lei sunt spălate chimic și retipărite cu însemnele celor de 50, 100, 200 sau 500 de lei. Chiar dacă diferă dimensiunile, cumpărătorii sau vânzătorii nu-și dau seama pe loc.

Atenție mărită în timpul verii!

Experiența anilor trecuți a dovedit că, în timpul sezonului estival, numărul reclamațiilor care ajung la Crimă Organizată Constanța cu privire la bancnotele falsificate crește. De aceea, polițiștii vă atrag atenția să fiți atenți, în special în perioada verii, cu privire la banii care vă ajung pe mână. Iar dacă suspicionați că este vorba de o bancnotă falsificată, mergeți la Poliție pentru a o preda.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1995 secunde