Așa să fie? 3 submarine pentru Forțele Navele! Dar, timp de 22 de ani, nu s-au găsit bani pentru bateriile "Delfinului"...

1342
Așa să fie? 3 submarine pentru Forțele Navele! Dar, timp de 22 de ani, nu s-au găsit bani pentru bateriile

Articole de la același autor

15 iulie, Ziua Submarinistului, a trecut neobservată în comunitate și a fost, la fel ca în ultimii ani, chiar tristă pentru cei de specialitate, "prizonieri" la mal de mai bine de două decenii.

"Delfinul" s-a scufundat ultima oară în 1996, iar de atunci, președinți, miniștri, generali, amirali și tot soiul comandanți s-au întrecut în promisiuni, cum că submarinul, considerat piesă esențială în sistemul de apărare, va putea fi din nou pus pe "linia de plutire". Au trecut anii, s-au schimbat echipaje, s-a ieșit bine la pensie de pe submarin, dar acumulatorii n-au apărut…

Mai nou, se vorbește despre investiții de proporții, iar în dotarea Forțelor Navale ar urma să intre nu mai puțin de 3 submarine!

În acest context, iată și o declarație a viceamiralului Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale:

"Forțele Navale sunt organizate pe grupuri de luptă, care sunt constituite în forțe gata de acțiune în 24 de ore, sunt forțe de acțiune în termen de până la 5 zile, forțe în termen de 30 de zile până la 45 și forțele gata de acțiune în termen de 60 de zile, care implică și procedura de mobilizare prin completare cu rezerviști.

La acest moment, avem ca forțe principale trei fregate pe care dorim să le modernizăm, astfel încât pe proiecția 2026 să avem trei fregate principale. Din punct de vedere al corvetelor, din cele patru, prin derularea programului major de achiziție vom avea patru corvete moderne și două corvete modernizate. Din punct de vedere al navelor fluviale, vom avea trei monitoare, care în acest moment sunt în parcurs de remotorizare, astfel încât vom face extinderea duratei de deplasare pentru următorii 10-15 ani.

DIN PUNCT DE VEDERE AL SUBMARINULUI, PROIECȚIA PE TERMEN MEDIU ȘI LUNG ESTE COMPLETAREA SUBMARINULUI ACTUAL CU UN ALT PROGRAM DE TREI SUBMARINE, CLASĂ MEDIE, NECESARE PENTRU DESFĂȘURAREA ACȚIUNILOR ÎN MAREA NEAGRĂ.

Din punct de vedere al navelor purtătoare de rachete, în urma modernizării vom rămâne în serviciu cu alt tip de armament reactiv și cu alți senzori. Din punct de vedere al instalațiilor mobile de rachete de coastă avem patru instalații depășite moral și tehnic, ele fiind operative, vom avea patru instalații modern, astfel încât să putem acoperi întregul litoral. Grupul de elicoptere, extins la o escadrilă de elicoptere".

XXX

Rămâne întrebarea obsedantă: dacă 22 de ani, nu s-au găsit baterii pentru "Delfin", de unde vor veni banii pentru trei submarine noi? 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0188 secunde