Sexualitatea în adolescență

"Are 13 ani și se comportă ca una de 20. Este adolescenta de vină?"

1011
1

Articole de la același autor

Statistica Poliției Constanța arată că, anual, zeci de minore, cu vârste mai mici de 16 ani, ajung victime ale violurilor. Din ce în ce mai mult, în ultima perioadă, pot fi auzite voci care acuză, în cazul abuzurilor sexuale a căror victime sunt minorele, și o "culpă" a acestora.

"Păi da, o caută cu lumânarea, nu ai văzut cum se îmbracă în ziua de astăzi? Sunt dezvoltate, nu le dai 13 sau 14 ani, ci mai degrabă 20 și umblă pe străzi mai mult dezbrăcate!" - oare de câte ori nu ați auzit un astfel de discurs în preajma dumneavoastră?

Descoperirea sexualității este o etapă firească în dezvoltarea unei persoane, atrag atenția psihologii. Și la fel de naturală este și tendința de a exagera la vârsta adolescenței.

"Există o tendință majoră la copiii care intră în pubertate, în zilele noastre, spre a explora și a-și afirma sexualitatea. Majoritatea copiilor de vârstă preadolescentă manifestă comportamente sexuale exagerate pentru vârsta lor, de cele mai multe ori, însă, fără să cunoască efectele unui astfel de comportament. Pentru acești copii, și în special pentru fete, este o notă de popularitate să poarte ținute provocatoare, să-și aranjeze părul, unghiile, să se machieze, fiind un fel de «ținută obligatorie» pentru adaptare în grupul de prieteni sau la școală", a explicat, pentru "Cuget Liber", psihologul Elena Ranga.

Preocuparea pentru imagine este firească. "Felul în care arată le dă poziție socială, apartenență la un grup de interese sau altul, statut social, dar și imaginea de sine", a adăugat psihologul.

Pe de altă parte, fluxul abundent de informații nefiltrate la care sunt expuși copiii nu ajută, căci generează sub-aprecierea adolescentului sau raportarea la modele greșite. "Tendința pre-adolescentului, fără un ghidaj corect și repere sănătoase, este de a imita, pentru a se face plăcut și acceptat. Astfel, copile la 12 - 13 ani ajung să-și expună intimitatea și sexualitatea, imitând imaginea senzualității femeilor adulte. Într-un astfel de context, asociind dezvoltarea hormonală precoce și susținută prin fluxul de informații, nu mai este decât un pas până la explorarea sexua-lității", a adăugat Elena Ranga.

În opinia specialiștilor, începerea vieții sexuale la 13 -14 ani este o traumă psihologică.

"În lipsa unei educații corespunzătoare, a informațiilor oferite copiilor privind implicațiile și efectele vieții sexuale timpurii, copiii sunt vulnerabili și expuși abuzului sexual. Chiar și în situația în care pre-adolescentul consimte, actul sexual este perceput ca o traumă care îl va urmări toată viața", a atras atenția specialistul.

Rolul părinților, și în acest domeniu, este esențial.

"Este necesar ca părinții să stabilească relații apropiate cu copiii lor, să se intereseze nu doar de performanțele lor școlare și de competitivitate, ci și de emoțiile lor, de felul în care își percep corpul și de schimbările care se produc. Să le răspundă la întrebări, oricât ar fi de dezarmante. Este extrem de important ca în viața confuză a pre-adolescentului să existe un părinte care să-l asculte și să-l ghideze corect. De asemenea, este important ca părinții să nu aibă o atitudine negativistă privind sexualitatea, dar nici să nu susțină contexte favorizante, care implică expunerea copiilor la astfel de riscuri, cum ar fi mersul în cluburi, vizionarea de filme pornografice, ținute cu tentă sexuală, petreceri intime", a concluzionat psihologul.

Comentează știrea

admirator
14 iulie 2014
eh, mai sunt si

filemele.... si reclamele... si alte surse de inspiratie. Dar, nu va faceti griji! In practica, fetele violate de golani, sarantoci, rromi etc. vor fi prezentate ca niste adolescente naive in cautarea propriei sexualitati, violate de brutele nesimtitoare etc. Daca violatorii vor fi beizadele sau ... parintii beizadelellor, fetele vor fi niste stoarfe care o cautau cu luminarea, ele fiind cele care au provocat scandalul. Oamenii de rand isi vad de teburile lor si nu au timp sau chef sa se ia de descreieratele astea mici. Stiu ce patesc daca o fac si stiu ca si ei, la varsta lor faceau la fel. Sau mai rau. Dar liderii ... mai ales in lumea interlopa ... (politica sau nu), drogatii... si cei care recomanda fetitelor de gradinita sa cada pe spate.... Articolul dvs. trage imprasitat. Focalizati tirul!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.577 secunde