Anchetă în dosarul "10 august". "Niciun jandarm din Constanța nu a lovit oameni căzuți la pământ!"

1073
Anchetă în dosarul

Articole de la același autor

Au trecut doi ani de la protestul din 10 august 2018, din capitală, soldat cu violențe și răniți, atât în rândul protestatarilor, cât și al forțelor de ordine. În timpul scurs, anchetele desfășurate nu au lămurit suspiciunea care planează asupra modului în care a acționat Jandarmeria.

Militarii de la Gruparea Mobilă "Tomis" Constanța au fost la protest, în ziua respectivă, iar ulterior, chiar au fost anchetați. Într-un interviu acordat pentru "Cuget Liber", colonelul în rezervă Cristinel Gheorghe, fostul adjunct al Grupării Mobile "Tomis" Constanța și cel care a condus misiunea, ne-a vorbit despre 10 august și urmările protestului.

Pe 10 august, militarii din Constanța s-au numărat printre cei solicitați să vină în sprijinul colegilor din București, împreună cu jandarmii din Craiova, Bacău și Ploiești. Col. (r) Cristinel Gheorghe a fost în fruntea oamenilor săi, conducând misiunea. O misiune dificilă, care încă mai are răsunet.

"A fost un moment care a zdruncinat încrederea populației în Jandarmerie. Dar, nici nu ai cum, la o astfel de manifestare, cum a fost cea din 10 august, să ieși fără pată, mai ales când situația degenerează și sunt violențe. Rolul nostru este unul dificil, delicat, să fim scut între cetățeni și instituțiile statului. Noi am ajuns la fața locului la 19.15, imediat am intrat în dispozitiv, iar până la 23.00 am stat sub un tir de lovituri. Când am ajuns noi, violențele erau deja în toi, se aruncau cu sticle, cu garduri. S-a intervenit după 23.00, când deja violențele escaladau", a rememorat col. Cristinel Gheorghe.

Privind în urmă, fostul jandarm spune că elementele instigatoare erau vizibile. "Protestul din 10 august a fost diferit de alte manifestări. Până la urmă, așa cum și noi învățăm de la o misiune la alta, așa și manifestanții învață. Au fost instigatori. Au fost grupuri izolate, de cinci – șase membri, fără documente, fără ceasuri la mână sau alte însemne, în care două- trei persoane instigau, iar cel puțin două filmau. Iar lucrul acesta s-a făcut permanent. S-a lansat întrebarea de ce nu s-a intervenit pentru a se face extracții, să fie scoase persoanele violente din mulțime. Dar cum să intri, nu tot la violență se ajungea, căci mulțimea nu ar fi permis accesul și poate violențele ar fi fost mai mari…", a mai afirmat col. Cristinel Gheorghe.

Vor veni proteste mai violente…

După cele întâmplate, după ce imagini cu jandarmi care loveau protestatari au "împânzit" internetul și buletinele de știri, au fost deschise anchete. Inclusiv militarii din Constanța au fost chemați să dea declarații, dar s-a stabilit că niciun jandarm de la Constanța nu și-a depășit atribuțiile. "Gruparea Constanța nu a fost implicată în niciun incident, niciun militar nu și-a depășit atribuțiile, nu a lovit oameni căzuți la pământ", a precizat col. Gheorghe. "Am insistat, așa cum insistăm întotdeauna, să nu se lase pradă emoțiilor, să nu se ajungă la violență. Acesta este mesajul pe care îl transmitem întotdeauna: violența nu este bună pentru nimeni. Apoi, omul căzut trebuie protejat. La fel, jandarmii trebuie să se întoarcă întregi din misiune. Au fost răniți inclusiv în rândul jandarmilor din Constanța", a mai adăugat fostul jandarm.

Previziunea col. Cristinel Gheorghe este că astfel de manifestări violente, cum a fost în urmă cu doi ani, vor mai fi. "În urmă cum 15 ani, când au sosit instructori francezi la Jandarmerie, ne-au spus că probleme vor începe abia după zece ani. Și iată că așa a fost. Vor fi manifestări mai dure. Vedem ce se întâmplă peste hotare, cu cât este o țară mai civilizată, manifestanții sunt mai duri. Să privim spre Germania, Spania, Grecia, Franța etc", a mai afirmat col. Gheorghe.

Ce scrie în dosarul "10 august" despre implicarea GJM "Tomis"

Conform ordonanței Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de declinare a dosarului "10 august" către DIICOT, violențele începuseră când au ajuns jandarmii din Constanța, iar protestatarii încercau să intre în curtea Guvernului. "În jurul orei 19.10, col. Cucoș Sebastian, a ordonat efectivelor din cadrul GMJ Constanța să formeze un cordon de blocare pe B-dul Iancu de Hunedoara, începând de la intrarea în pasajul Victoria până la intersecția cu B-dul Lascăr Catargiu. De asemenea, în jurul orei 19.30, la solicitarea punctului de comandă, efective din cadrul GMJ Constanța au înlocuit elemente de contact din cadrul DGJMB dispuse lângă autospeciala dotată cu tun de apă. În jurul orei 20.30, dispozitivul realizat la limita contactului cu protestatarii, a fost forțat, au fost desfăcute gardurile de protecție și s-a aruncat asupra jandarmilor cu obiecte contondente", sunt pasajele în care anchetatorii fac referire la jandarmii din Constanța.

Reamintim că, după ce în luna iulie DIICOT a clasat în parte dosarul, iar foștii șefi din Jandarmerie au fost scoși de sub urmărire penală, în prezent Curtea de Apel București trebuie să decidă dacă va dispune redeschiderea dosarului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9855 secunde