Anchetă DIICOT. Polițiști și vameși, mână în mână cu contrabandiștii. „Au luat mită 500.000 de dolari”

2055

Articole de la același autor

Doi frați polițiști, respectiv un comisar șef de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța și un agent șef principal de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, cât și trei vameși au fost reținuți într-o amplă anchetă a DIICOT. Aceștia sunt acuzați că au primit mită aproape 500.000 de dolari pentru a ajuta o grupare infracțională să introducă în țară parfumuri de contrabandă, aduse din Turcia.

Aproximativ 40 de persoane au fost duse la audieri, joi, 11 martie, la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), după 57 de percheziții domiciliare realizate în județele Constanța, Cluj, Bacău, Vrancea, Ilfov și București. Acuzațiile aduse suspecților sunt dintre cele mai grave: contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, punerea în circulație a unor produse contrafăcute, folosirea de acte falsificate. Prin acțiunile ilegale, gruparea infracțională ar fi adus pe piața neagră parfumuri și alte produse cosmetice în valoare de peste 25 milioane de euro. Iar pentru desfășurarea ilegalităților, suspecții ar fi beneficiat de sprijinul unor oameni ai legii.

Grupul infracțional avea ramificații în Turcia, Franța și Italia

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai 2020 – februarie 2021, un grup infracțional care avea ramificații internaționale (joi au fost efectuate percheziții și în Franța și Italia!), format din cetățeni români și turci, și-a desfășurat activitatea în Constanța și în București. Concret, suspecții sunt acuzați că au introdus în țară, prin sustragere de la controlul vamal, peste 585.000 de parfumuri ce purtau însemnele distinctive ale unor branduri de lux. Parfumurile contrafăcute erau ascunse în containere, prin metoda „capac”, iar în acte erau declarate cuptoare electrice.

Contrabandiștii ar fi beneficiat de ajutorul a doi inspectori vamali de la Biroul Vamal de Frontieră Constanța, a unui inspector vamal de la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, dar și a unui comisar șef de poliție de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Constanța și a unui agent șef principal de poliție, de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța.

Doi frați polițiști au „sărit” în ajutorul contrabandiștilor

„În sprijinul grupării, au fost cooptați și un agent șef principal de poliție în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar șef de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, care au asigurat permisiunea derulării operațiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenței, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora și, totodată, au oferit garanția efectuării în condiții de siguranță a acestor operațiuni, prin utilizarea sistemului relațional deținut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, prin prisma atribuțiilor de serviciu și a prerogativelor conferite de funcțiile deținute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire și control al operațiunilor de import al mărfurilor vizate”, au arătat procurorii DIICOT. Altfel spus, cei doi frați polițiști s-au folosit de cunoștințele pe care le aveau în rândul vameșilor și au influențat oamenii să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu. Pentru obținerea „liberului de vamă”, pentru fiecare operațiune de import, liderii grupării infracționale au acordat, în total aproape 490.000 de dolari americani. „Suma reprezintă aproximativ un dolar pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de USD, oferită pentru un transport, ce conținea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni”, au arătat anchetatorii.

Parfumurile au ajuns pe piața din România, Franța și Italia, dar și din alte state europene. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.665 secunde