Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care merg, de luni, în afara localității fără declarație sau care nu poartă mască în spațiile publice închise

322
Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care merg, de luni, în afara localității fără declarație sau care nu poartă mască în spațiile publice închise - maska-1589733362.jpg

Articole recomandate

Începând de luni, cei care merg în afara localității sunt obligați să dețină o declarație pe proprie răspundere în care să fie precizate motovele deplasării. Amenzile pentru această abatere ajung la 2.500 de lei. Totodată, amenzi se vor da și pentru cei care nu poartă mască în spațiile publice închise.


Măsura este inclusă în Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență, iar amenda va fi aplicată începând de luni, odată cu intrarea în vigoare a legii pentru starea de alertă.


Sancțiunile sunt menționate în lege. Prevederea care vizează declarația este inclusă în articolul 65, litera m): "circulația persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile și, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă".


Amenda aplicată variază între 500 și 2.500 lei (articolul 66. litera a).


De asemenea, purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei "Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă", atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU.


Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv "nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții" se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5909 secunde