Amenda rutieră. Un coșmar cu nervi, chitanțe și timp pierdut

3309
4
Amenda rutieră. Un coșmar  cu nervi, chitanțe și timp pierdut - fondcumdrumuriamenzirutiere-1432231364.jpg

Articole de la același autor

Șoferii amendați pentru încălcarea regulilor rutiere ar putea scăpa, în curând, de numeroasele drumuri ce trebuie făcute nu atât pentru a plăti sancțiunile contravenționale, cât mai ales pentru a dovedi că acestea au fost achitate!

Primirea unei amenzi rutiere poate fi începutul unui real calvar pentru șoferii ghinioniști. Iar asta pentru că pot avea surpriza neplăcută ca la luni bune sau chiar ani, după ce au primit o amendă și au achitat-o, să primească înștiințare de la autoritatea financiară că sancțiunea contravențională figurează ca restantă și adună, de la o zi la alta, penalități.

În multe cazuri, se ajunge în această situație pentru că șoferii prinși pe picior greșit nu urmează toți pașii dovedirii faptului că au achitat amenda, așa cum sunt prevăzuți în lege.

Concret, după cum ne-a precizat comisarul Ciprian Sobaru, șeful Biroului Poliției Rutiere Constanța, este foarte important ca, după achitarea amenzii, contravenienții să ducă la sediul Poliției Rutiere din localitatea unde au fost amendați (sau să trimită prin Poștă!) dovada plății sancțiunii. Menționăm că, potrivit legii, amenda poate fi plătită la ghișeele serviciilor publice de taxe și impozite din orice localitate, nu doar din cea de domiciliu sau din cea unde a fost primită amenda. Dar ulterior, chitanța trebuie să ajungă la polițistul care a aplicat contravenția!

Foarte important: chitanța trebuie dusă, în original, la Rutieră!

"Trebuie să aducă chitanța în original și exemplarul din procesul verbal pe care l-au primit. În cazul în care polițiștii rutieri nu primesc respectivele acte, în termen de 90 de zile de la aplicarea amenzii, înștiințează autoritatea financiară de existența amenzii. Dacă primim chitanța și procesul verbal, nu mai transmitem informațiile către serviciile financiare", a precizat polițistul.

Dar, așa cum am menționat anterior, nu toți șoferii amendați merg la Poliția Rutieră pentru a face dovada plății amenzii. Este de înțeles de ce nu o fac, mai ales dacă sunt trași pe dreapta și sancționați într-o altă localitate decât cea de domiciliu!

De exemplu, dacă un constănțean a fost amendat în Arad, acesta va achita sancțiunea pe drumul înapoi spre casă, pentru a respecta termenul de 48 de ore, astfel încât să plătească doar jumătate. Dar nu va face drumul înapoi pentru a duce chitanța polițistului rutier ce l-a tras pe dreapta. Într-o astfel de situație, este de așteptat că sancțiunea va apărea ca neachitată în evidențele serviciului de taxe și impozite din localitatea de domiciliu.

Totodată, oamenii legii spun că șoferii ajung să fie puși pe drumuri și de faptul că nu păstrează copii ale chitanțelor și proceselor verbale de contravenție primite.

"Sunt cazuri când constănțenii sunt amendați în altă parte a țării, plătesc sancțiunea, dar, după câteva luni, se trezesc că amenda figurează ca restantă, iar ei nu mai au chitanța pentru a dovedi plata. În astfel de situații, fie fac adrese către instituția unde au achitat amenda, pentru a le trimite o copie a chitanței, fie renunță și plătesc din nou. Pentru a fi evitate astfel de situații, recomandat este să păstreze o copie a chitanței și a procesului verbal", au subliniat polițiștii.

La sediul Poliției Rutiere Constanța, actele respective pot fi înmânate agentului de la ghișeu sau într-o urnă special amplasată în sensul strângerii acestor documente, la orice oră din zi și din noapte.

Șoferii vor putea plăti jumătate din amendă în 15 zile

Guvernanții susțin însă că au găsit soluția pentru a elimina neplăcerile rezultate din primirea unei amenzi: realizarea unui sistem electronic unic de evidență a amenzilor contravenționale "în măsură să permită furnizarea în timp real a datelor despre creanțele datorate (amenzile) și despre plățile efectuate". Accesarea acestor date va putea fi făcută atât de către autorități, cât și de către contribuabili.

Mecanismul propus, în cadrul unui proiect de lege aprobat de Guvern, ce urmează să fie transmis Parlamentului, "va putea fi utilizat în sistem pilot pentru amenzile contravenționale la regimul circulației aplicate șoferilor", au adăugat reprezentanții Guvernului.

Prin acest proiect de lege se propune înființarea unui cont unic la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenționale. Totodată, șoferii vor putea să plătească jumătate din minim în 15 zile, nu în 48 de ore, cum este în prezent, și nu vor mai trebui să ducă chitanța la sediul Poliției Rutiere. 

Comentează știrea

zoro
22 mai 2015
sa ne lamurim

Situație reala: am luat amenda, cam cu japca, in alt județ. O plătesc si desi mi se pare umilitor ca tot eu sa revin spăsit la politie sa dovedesc ca am plătit supus amenda, o fac totuși, dar stupoare. Întreb un agent local unde duc chitanța si el începe sa rada si-mi spune sa trimit recomandat cu posta ca la ce colegi are, sa nu ma mire daca o pierd ! Si inca ceva neclar, de ce trebuie sa las eu ORIGINALUL chitanței mele prin care am achitat ? O copie nu le ajunge ? Adică iau amenda, mi-o asum, apoi doar umilințe: merg si plătesc, ma întorc in genunchi sa dovedesc plata, dar nu oricum ci lăsând originalul ca nu au încredere in mine, odată amendat devin infractor si sunt suspect de falsificat chitanțe ! Dar curat prin birou, o masa calda, ceva de băut, de supt, nu doresc cei ce ne amendeaza ? Ei domnilor stați linistiti, am plătit amenda, originalul e la mine, nu o să-l mai vedeți, la munca si căutați plata si daca ma deranjați pe la SPIT vin cu chitanță si va reclam ca nu va faceți treaba. Am luat amenda, am plătit, la revedere, căutați banii daca nu ma credeți pe cuvânt.

Ivan cel Groaznic
22 mai 2015
Tortura ca in Evul mediu

Iarta-i,baietii nu au evidenta centralizata,calculatoarele nu s-au inventat inca.Fiscul e una si politia e alta.Spune-mi cum il cheama ca il trimit in Siberia.

Răspuns la: sa ne lamurim
Adăugat de : zoro, 22 mai 2015
Situație reala: am luat amenda, cam cu japca, in alt județ. O plătesc si desi mi se pare umilitor ca tot eu sa revin spăsit la politie sa...
Gabi
22 mai 2015
Amenda rutiera

Sunt de acord cu cele spuse de zori. Originalul chitanței cu care am plătit se afla la mine și îl voi prezenta în copie la tribunal în cazul în care cei doi la primărie mă vor deranja ca nu am plătit amenda. Voi spune ca am depus copie după procesul verbal și originalul chitanței la rutiera dar acolo s-a pierdut. Căci nimeni nu știe dacă l-ai depus sau nu. DAR OARE NU E MAI BINE SA EXISTE O ADRESA DE MAIL UNDE SA SE POATĂ TRIMITE SCANAT P.V. ȘI CHITANȚĂ ? A, am uitat. Nu au internet sau calculatoare sau mai bine zis nu-i interesează de ceilalți oameni printre care conviețuiesc și ei, polițiști romani.

militzica
22 mai 2015
dorel

Toate problemele enumerate mai sus se rzolva simplu dand SPAGA!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6673 secunde