Din aventurile mascaților

"Am spart ușa și am intrat peste ei. Dormeau cu pistoalele și săbiile sub pernă"

1691
4

Articole de la același autor

Scene desprinse parcă din filme se întâmplă frecvent și la Constanța. Nu le vedem, ba mai mult, poate nici măcar nu auzim despre ele. "Mascații" Subunității de acțiuni speciale și luptă antiteroristă din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța (IJJ) sunt cei care află, intervin și apoi pleacă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

O astfel de intervenție au avut-o "mascații", nu de mult, undeva în județ. Doi tineri, frați, cu vârste fragede am putea spune - cel mare nu sărea de 23 de ani, ajunseseră să terorizeze un sat întreg. Intrau peste oameni în casă și luau tot ce vroiau ei. Erau violenți, așadar nu mulți au fost aceia care au îndrăznit să le țină piept. Li s-a înfundat, însă, când au fost anunțați și "mascații", care le-au făcut rapid o vizită. Tinerii noștri se știau cu musca pe căciulă, așadar erau pregătiți în orice clipă să sară din pat și să ia viața oricui s-ar fi apropiat de ei. "Unul dintre ei dormea cu sabia la capul patului. Avea o sabie de 80 de centimetri, foarte bine ascuțită. Fratele lui avea un cuțit sub pernă, cu lama de vreo 30 de centimetri, un cuțit de sacrificat animale. Erau cunoscuți în comună ca fiind violenți. Cu noi nu au avut mari șanse de izbândă. Surpriza mare a venit când s-a trecut la percheziția locuinței și a curții. Au găsit de la furtunuri de stins incendiul, până la cartușe de vânătoare, adică toată paleta posibilă. Tot ce se putea căra, ei cărau", povestește căpitanul Constantin Murariu, comandantul Subunității de acțiuni speciale și luptă antiteroristă din cadrul IJJ Constanța.

Frecvente sunt și situațiile când găsesc, plecați în anumite misiuni (fie că vorbim despre percheziții, mandate de aducere sau altele), diverși indivizi nu cu săbii sau cuțite sub pernă, ci cu pistoale. Puțini sunt însă aceia care apucă să se dezmeticească până să fie săltați din pat. "Am găsit și cetățeni care erau cu pistolul pus la capul patului, dar datorită cunoașterii rolului fiecăruia (n.r.: rolul fiecărui "mascat") nu au apucat nici să se dezmeticească din secunda în care am spart ușa și am ajuns în dormitor peste ei", spune căpitanul Murariu.

Pădurea, cel mai greu loc de scotocit

Mascații au misiuni în tot felul de locuri, fie pe zi, fie pe noapte. În pădure este cel mai greu să găsești pe cineva, mai ales dacă a căzut și întunericul, iar în plus știi că persoana vizată poate fi și înarmată. Toate simțurile se ascut, iar adrenalina crește la maxim. "Am avut o misiune într-o fostă fermă dezafectată de porci, de lângă Mihail Kogălniceanu, pe timp de noapte și știind că persoana respectivă este posesor de armă de vânătoare, începi să-ți pui cam multe întrebări și să acționezi cu mult mai multă prudență. Toate simțurile sunt așa de bine deschise și ești în alertă cu totul, încât după 30 de minute, o oră, deja simți oboseala", a precizat căpitanul Murariu.

Dai în unul, țipă doi

Sunt și situații în care mascații pleacă de la sediu pentru a ridica o persoană, dar la întoarcere au în mașini nu un individ, ci zece, și asta pentru că s-au opus forțelor de ordine și astfel se aleg fie cu un dosar penal, fie cu o amendă pentru tulburarea liniștii publice. "Astfel de cazuri sunt frecvente. Dar aici intervine și acea știință a negocierii. Trebuie să știi să și vorbești, nu numai să bați; vorbim de mascați, totuși. Noi nu suntem aceia care ne ducem cu flori la ușa omului. Partea de pregătire fizică tocmai către așa ceva duce. Aici tindem să fim cât mai buni, pentru a avea viteză de reacție și știință în acea viteză de reacție. Degeaba ești rapid dacă nu știi ce să faci cu acea rapiditate", a mai precizat căpitanul Murariu.

De altfel, partea de pregătire psihică este în multe cazuri poate mai importantă decât cea fizică. "Oamenii, cei pe care îi vizăm noi, unii se supun somațiilor, alții nu. Unii se sperie și încearcă să fugă, și aici trebuie să faci diferența dintre un om care se sperie și fuge să se ascundă într-un colț al casei, și unul care fuge după o armă. Nu te grăbești să pui mâna pe armă; este foarte ușor să apeși pe trăgaci și să-l împuști. Am avut situații în care am fost anunțați de către structurile cu care lucram că sunt foarte periculoși (n.r.: cei vizați), a atacat un polițist, a tăiat cu cuțitul pe cineva în bar. În momentul acela, toate simțurile ți se ascut și te gândești că trebuie să-ți faci treaba și în același timp să te întorci acasă sănătos", mai spune șeful mascaților.

Comentează știrea

robert
20 mai 2014
Pt antiteroristi

Reclama ieftina!

noni
21 mai 2014
si totusi

Si reclama de ar fi, e binevenita. Am vazut reclame la curve, la politicieni corupti, la tot felul de cancanuri ieftine, de ce nu si fortelor de ordine. Tot respectul meu pt activitatea lor, macar apara legea, cand ramanem si fara acest ajutor, o sa ajungem sa dormim toti cu pistolul sub perna. Macar asa,tin pistolul la cap, cei cu musca pe caciula. Eu m-am trezit linistit, voi ? La multi ani celor ce poarta numele Constantin si Elena, pistolari sau nu !

Sandu
21 mai 2014
Avem legi cere ii favorizeaza pe infractori si ii defavorizeaza pe cetatanii corecti

Cind se discuta despre astfel de interventii se dau date concrete, nu "doi tineri" ( cine sunt ăia ???) sau alte date superficiale care nu spun nimic. Altfel, nu se face decit reclama la orice interventie nejustificata si abuziva asupra cetateanului, altfel nu se face decit reclama la metodele de represiune si de teroare pe care le poate folosi un stat neinteresat in mod real de problemele cetateanului. Eu sunt categoric impotriva infractorilor. Dar in prezent legile sunt facute in asa fel incit sa ia omului orice posibilitate de autoaparare si sa favorizeze agresorul si infractorul. Exemplu : cotrobaitul in masina personala in stilul tilharilor de strada pt. a se gasi orice obiect pe care un om l-ar putea folosi pt. a se apara. Daca acel om se duce la pescuit sa in alta parte in pustietate, cine ii asigura protectia? Si asta in timp ce toti tiganii au in carute topoare, seceri, etc. si nimeni, niciodata, nu le face vreun control !

fotograf
21 mai 2014
Poza este cu cei de la Gruparea din Palas

Se vede pe umar la jandarm insemnul de la Grupare nu de la IJJ...pacat de articolul bun...poza proasta

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5033 secunde