Alegeri prezidențiale. Anunț important de la MAI

247
Alegeri prezidențiale. Anunț important de la MAI - nwmzowqynzjmmdqymdc0zwrjyme0njiz-1573375429.jpg

Articole recomandate

Procesul electoral la alegerile prezidențiale a început, la ora 07,00, fără incidente, a anunțat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Ea a prezentat, într-o declarație de presă la sediul MAI, modul în care se desfășoară alegerile prezidențiale și principalele drepturi și obligații ale cetățenilor și membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare, precum și sancțiunile pentru nerespectarea regulilor privind scrutinul.

"Președintele Biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții, inclusiv măsurile pentru menținerea ordinii publice. Atribuțiile acestuia se întind și în afara localului de votare, în curtea acestuia, în jurul localului de vot, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri. În această zonă de protecție a secțiilor de votare este interzisă staționarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota", a amintit Dajbog.

Ea a precizat că persoana care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui Biroului electoral al secției de votare cu privire la menținerea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice în zona de protecție a localului de vot, între orele 07,00 - 21,00, precum și continuarea propagandei electorale și sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de vot să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

"Oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, folosesc un act de identitate nul ori fals ori un buletin de vot fals se pedepsesc cu închisoare de la șase luni la trei ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi", a spus oficialul MAI.

De asemenea, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani.

"Atacul prin orice mijloace asupra secției de vot se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Violarea secretului votului se pedepsește cu amendă, dar dacă fapta este comisă de un membru al Biroului electoral al secției de votare pedeapsa este de la șase luni la trei ani sau amendă", a indicat Dajbog. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9218 secunde