Afacerile ilegale cu produse sanitare, pedepsite mai ceva decât crimele!

382
Afacerile ilegale cu produse sanitare, pedepsite mai ceva decât crimele! - fondpedepse-1587742297.jpg

Articole de la același autor

Persoanele care fac evaziune fiscală cu produse sanitare, în timpul stării de urgență, pot ajunge la închisoare pentru mai bine de 15 ani, la fel ca în cazul unei crime! Ani buni de închisoare pot risca și cei care completează în fals declarațiile pe propria răspundere sau adeverințele eliberate de angajator. Orice infracțiune comisă în această perioadă este pedepsită mai aspru.

Ministerul Justiției a transmis către instanțele de judecată din întreaga țară un ghid informativ privind "Pedepsele aplicabile în cazul unor infracțiuni săvârșite în timpul stării de urgență". Primul aspect subliniat de reprezentanții ministerului de resort este faptul că orice infracțiune comisă în această perioadă poate fi pedepsită mai grav.

"Poate fi pedepsită în regim agravant, la pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracțiune se poate adăuga un sport de până la doi ani de închisoare", au precizat reprezentanții ministerului.

De exemplu, indivizii care comit un furt calificat, dacă recurg și la scoaterea din funcțiune a sistemului de alarmă și profită de faptul că persoana vătămată este bolnavă, riscă să ajungă după gratii pentru 7 ani. În schimb, cei care comit tâlhării pot ajunge după grafii pentru 12, 14 sau chiar 20 de ani (!) dacă persoana pe care au atacat-o este bolnavă.

O pedeapsă similară riscă să primească și cei care fac operațiuni economice interzise, cu produse medicale sau bunuri alimentare.

"Acțiunile unor persoane de a profita de declararea stării de urgență pentru a distorsiona stocurile și vânzarea unor produse esențiale în contextul pandemiei poate fi pedepsită ca infracțiune (spre exemplu, materiale sanitare, echipamente de protecție, produse biocide, pentru dezinfecția mâinilor, suprafețelor etc.), constituie, în funcție de circumstanțele cauzei, fie evaziune, fie folosirea la autoritatea vamală a documentelor de transport care se referă la alte mărfuri sau la folosirea de acte falsificate", au arătat reprezentanții Ministerului Justiției.

Iar în caz de evaziune cu produse sanitare, cei găsiți vinovați ar putea fi pedepsiți cu 10 ani de închisoare - sau chiar 17 ani, dacă prejudiciul cauzat este mai mare de 500.000 de euro. De asemenea, la infracțiuni la vamă, cei responsabili pot fi pedepsiți cu până la 12 ani de închisoare.

Ani buni de închisoare pentru "zădărnicirea combaterii bolilor"

În această perioadă, procurorii au întocmit mai multe dosare penale pentru comiterea infracțiunii de "zădărnicirea combaterii bolilor". Sunt acuzați de această infracțiune cei care pleacă singuri spre spital, cu taxiul, după ce sunt confirmați cu Covid-19, pentru că se "satură" să mai aștepte acasă, pentru a fi preluați de o ambulanță echipată corespunzător. În aceste cazuri, inculpații riscă să ajungă după gratii pentru 5 ani sau chiar 9 ani, dacă în urma faptei lor au îmbolnăvit vreo persoană.

De asemenea, în timpul stării de urgență, au fost întocmite mai multe dosare penale pentru fals în declarații. Aceste cazuri pot fi pedepsite cu închisoare între 1 și 5 ani sau cu amendă, se mai arată în ghidul informativ pus la punct de Ministerul Justiției. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3969 secunde