Afaceri necurate cu ancore vechi de 2.000 de ani!

572
1

Articole de la același autor

Un constănțean de 37 de ani a găsit, în situl arheologic submarin al Mării Negre, patru ancore, dintre care una unicat în țară, pe care și le-a însușit. Ulterior, acesta a încercat să le vândă, atât pe piața neagră, cât și la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Pe fir au intrat, însă, polițiștii care i-au stricat planurile. Bărbatul s-a ales cu dosar penal.

Polițiștii constănțeni au deschis un dosar penal și fac cercetări într-o cauză în care un constănțean este acuzat că a furat patru ancore antice.

Ciprian Marius S., de 37 de ani, din Constanța, este scafandru civil. Acesta a explorat adâncurile Mării Negre până când a găsit lucruri de valoare. Bărbatul este bănuit că, în perioada iulie - noiembrie 2014, a furat patru ancore, care datează din secolele I - IV d.H.

Una dintre piese este unică în țară, iar cele patru ancore fac parte din patrimoniul cultural național. Acestea ar fi fost sustrase de bărbat din situl arheologic submarin al Mării Negre, dintr-o zonă protejată arheologic, în Constanța și Eforie. Ancorele au fost găsite de oamenii legii într-o magazie din spatele blocului în care locuiește suspectul. Oamenii legii spun că scafandrul a vrut să vândă ancorele de mai multe ori, inclusiv pe piața neagră. Pe fir au intrat polițiștii Serviciului Investigații Criminale, care au confiscat bunurile, ce au fost predate, ulterior, Direcției Județene pentru Cultură Constanța.

6.000 lei, o ancoră

Cazul a ajuns și în atenția arheologilor constănțeni, care spun că bărbatul a venit chiar la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și a vrut să vândă instituției cele patru ancore. Scafandrul constănțean nu a cerut vreo sumă, ci a vrut să vadă cât i se oferă pentru cele patru piese.

"Sunt zeci și chiar sute de ancore din acestea pe platoul continental. Despre ancorele cu pricina, omul spune că le-a găsit, cu plasa, el știe cum. El a venit la muzeu și a spus că ar vrea să le vândă muzeului, însă aici nu este atât de simplu, a trebuit să le declare la Direcția pentru Cultură și așa a intrat pe fir Poliția. Ca valoare, ele sunt puțin valoroase din punct de vedere istoric. S-au mai găsit ancore din acestea, avem chiar și în muzeu astfel de exemplare. Omul, din neștiință, a luat obiectele și le-a însușit, după care a venit la muzeu și le-a oferit spre achiziție. Noi nu avem niște cataloage exacte privind valoarea unor astfel de obiecte. Depinde și de starea de conservare, de vechime, de mulți factori. El a venit, însă nu a cerut bani, ci ne-a întrebat pe noi cât îi putem oferi pentru aceste piese. Noi nu facem cercetări subacvatice pentru că nu avem resursele necesare. Omul a vrut să fie de bună-credință și să le aducă la muzeu. Totuși, este adevărat că nu este indicat ca omul să intervină într-un sit arheologic", a precizat arheologul Constantin Chera.

O astfel de ancoră, spun arheologii, ajunge în jur de 4.000-6.000 lei.

Comentează știrea

jiji
16 ianuarie 2015
behh

bine ca le-ati zis acum cat costa.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 16 Ianuarie 2015
Stire din Eveniment : Liceu  din Constanța,  spart de hoți
Joi, 15 Ianuarie 2015
Stire din Eveniment : Furt din cimitirul din Ovidiu
Pagina a fost generata in 1.731 secunde