Afaceri cu certificate profesionale ilegale, la Constanța. Incendiul de la "Beirut" provocat de un Dorel cu diplomă falsă?

2823
2
Afaceri cu certificate profesionale ilegale, la Constanța. Incendiul de la

Articole de la același autor

Doi constănțeni, tată și fiică, sunt cercetați de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța după ce ar fi eliberat zeci de certificate de pregătire profesională pentru persoane care nu au făcut cursurile respective. În total, sunt trimise în judecată 36 de persoane, pentru săvârșirea unui număr total de 120 de infracțiuni de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la luare de mită, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals intelectual.


Concret, inculpații Ștefan Vasile Burlacu și fiica acestuia, Cecilia Ana Burlacu, administrau societatea comercială Fany B SRL, care era autorizată, în condițiile legii, să organizeze cursuri de pregătire profesională în meseria de tehnician electromecanic. Potrivit procurorilor, inculpatul Ștefan Vasile Burlacu ar fi săvârșit 35 de infracțiuni, iar fiica sa 14 infracțiuni.


Aceștia ar fi eliberat certificate false de pregătire profesională, care atestau, în mod nereal, că persoanele respective au participat la cursuri de pregătire teoretică și practică pe o perioadă de 620 de ore, că au susținut examen de absolvire și, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulți ani de vechime. Practic, cei doi inculpați au emis certificate pentru specializări pentru care centrul de pregătire profesională nu mai era autorizat sau nu fusese vreodată autorizat, cum ar fi tehnician instalator pentru construcții, tehnician în construcții și lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreținere și reparații, lucrător la gaze, electrician, etc. În schimbul certificatelor eliberate, cei doi inculpați au solicitat și au primit diverse sume de bani, între 650 și 1.500 lei per certificat.


Ceilalți 34 de inculpați trimiși în judecată sunt persoane care au cumpărat astfel de certificate sau intermediari care au facilitat obținerea lor. Unii dintre destinatarii certificatelor le-au și utilizat, depunându-le la locurile de muncă sau chiar la alte instituții ale statului, unde au fost ulterior angajați. Unele din certificate au ajuns și la persoane care le-au utilizat în-afara țării. 


S-au jucat cu focul: electrician și lucrător la gaze, fără nicio pregătire!


Grav este că certificatele respective au fost eliberate atât pentru meserii cu risc mai redus de producere de accidente, dar și pentru meserii cu risc ridicat, cum ar fi electrician sau lucrător în domeniul gazelor. Ancheta a scos la iveală faptul că Centrul de Pregătire Profesională Fany B a eliberat certificate de pregătire profesională inclusiv pentru numitul Constantin Pavel, trimis în judecată în dosarul intitulat generic "Restaurant Beirut" din municipiul Constanța, restaurant distrus de un incendiu în cursul anului 2014, pentru săvârșirea de infracțiuni în legătură cu lucrările efectuate la restaurant, în virtutea calificării sale.


Însă, în cazul acestuia, s-a dispus clasarea cauzei, deoarece nu au putut fi administrate probe, care să dovedească mai presus de orice îndoială existența infracțiunii și vinovăția făptuitorului și astfel să înfrângă prezumția de nevinovăție. Probatoriul a fost îngreunat de trecerea unei perioade de șapte ani până la descoperirea faptei de corupție.
Un alt inculpat a încheiat deja un acord pentru recunoașterea vinovăției. 


Comentează știrea

fani
26 iulie 2017
diploma falsa ?

Dar cei dela ISU ,pompierii ce dau autorizatii au si ei Diplome false ? Cei care stiau ca acolo este mare "distractie" n-au intrat sa verifice instalatiile ?De ce ?

Ionel
26 iulie 2017
Falsuri

Exista unitati de alimentatie publica si hoteluri care nu au acte de functionare! Somn usor celor din primarie!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6856 secunde