Afaceri cu acte false. Diplomele de Bacalaureat, vândute cu mii de lei

3878

Articole de la același autor

Șase indivizi din Mangalia și Medgidia au dezvoltat o afacere în toată regula din falsificarea de diplome de studii și certificate de calificare profesională. Clienții lor foloseau actele false pentru a se angaja ca electricieni sau instalatori în instalații de gaze, deși habar nu aveau de meserie! Pentru o diplomă de Bacalaureat, suspecții cereau și 8.000 de lei.

O amplă anchetă este în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, vizând o afacere cu documente falsificate. Până în prezent, anchetatorii au organizat peste 250 de percheziții, atât în Constanța, cât și în multe alte județe ale țării. Cazul a intrat în atenția oamenilor legii în toamna lui 2020. De atunci, anchetatorii au tot strâns probe, realizând percheziții atât anul trecut, cât și în luna martie 2021.





Cu cât erau vândute falsurile: de la 400 la 8.000 de lei!

Până în prezent, s-a stabilit că șase indivizi, din Medgidia și Mangalia, au pus la cale o metodă de a obține bani ilegal. „Aceștia erau contactați telefonic de eventualele persoane interesate de obținerea unor certificate de calificare profesională sau diplome de studii, urmare a unor anunțuri postate prin intermediul aplicațiilor de socializare sau prin publicitatea făcută de cei care au achiziționat astfel de diplome. Prețul unei diplome varia de la 400 de lei, pentru un certificat de calificare profesională, la 8.000 de lei pentru o diplomă de absolvire a liceului și de promovare a Bacalaureatului”, a precizat pentru „Cuget Liber” procurorul general Gigi Valentin Ștefan, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Cei șase membrii ai grupării infracționale nu aveau legătură nici cu unitățile de învățământ ale căror diplome le falsificau, nici cu vreo societate de formare profesională. „Membrii grupării salvau anterior mai multe modele autentice, pe care le falsificau ulterior, respectiv pentru centrele de formare profesională DEC și CFPDR, dar și pentru diferite licee din județul Constanța”, au mai arătat anchetatorii.



Sute de clienți, din toată țara

Clienții care au apelat la serviciile falsificatorilor au fost din toată țara. Drept urmare, și anchetatorii au cutreierat toată țara, în percheziții. „Au fost efectuate 256 de percheziții, din care 147 în județul Constanța și 108 în județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Caransebeș, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea. Din cele 256 de percheziții, șase percheziții au fost la membrii grupării, care au domiciliile în Mangalia și Medgidia, iar celelalte la persoanele care au achiziționat diplomele falsificate”, au arătat procurorii.



Alarmant este faptul că actele respective au fost folosite pentru obținerea unor locuri de muncă cu un grad de risc ridicat. „Certificatele de calificare profesională cât și diplomele de studii erau folosite atât în țară, cât și în străinătate la angajare, dobândind diverse calificări, printre care și cele de electrician în construcții, cât și cele de instalator în instalații sanitare și de gaze, care prezintă un grad de pericol ridicat pentru cei care s-au angajat și profesează în urma obținerii acestor certificate”, a mai subliniat reprezentantul Parchetului.

Magistrații au dispus luarea măsurii sechestrului asigurator față de cei șase suspecți, și a fost pus sechestru pe bunurile mobile și imobile, cât și pe conturile bancare pe care respectivii le dețin. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4217 secunde