5.500 de constănțeni dețin arme

2006
2
5.500 de constănțeni dețin arme - pistol-1315335297.jpg

Aproximativ 5500 de constănțeni dețin legal arme letale sau neletale, iar numărul lor este cu siguranță mult mai mare dacă se adaugă și persoanele care dețin ilegal aceste arme.

1800 de constănțeni dețin legal arme letale
Nu mai puțin de 1800 de constănțeni au arme letale. Acestea se clasifică în: arme de apărare și pază, vânătoare, de tir și de colecție.
Armele de apărare și pază se pot procura numai de către militari, polițiști, magistrați, demnitari și persoane care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice, pe perioada în care au această calitate (primari, consilieri) cât și persoanele incluse în pro-grame de protecție a martorilor. Cele de vânătoare pot fi obținute doar de membrii unei asociații de vânătoare, iar cele de tir pot avea numai sportivii și antrenorii de tir, precum și vânătorii și colecționarii de arme.
Armele de colecție letale, aflate în stare de funcționare, pot fi procurate numai de către colecționarii de arme.
Procurarea lor se poate realiza prin cumpărare, donație, moștenire sau închiriere, după caz.

Aproximativ 3700 de persoane au arme neletale
În acest caz, numărul constănțenilor crește la 3.700 și aici există două categorii de arme: pistoalele cu bile de cauciuc, supuse auto-rizării și pistoalele cu gaze, supuse notificării.
Conform Legii 295 privind regimul armelor și munițiilor, pentru achizi-ționarea unei arme de autoapărare cu gaze sau bilă de cauciuc, tir sportiv și vânătoare, trebuie să aveți minim vârsta de 18 ani și să obțineți autorizația de cumpărare de la Poliție - Serviciul arme.
Pentru cei interesați de cumpărarea pistoalelor cu bile de cauciuc actele necesare sunt cazierul judiciar, copie după buletin, fișe analize medicale, test psihologic (la un cabinet autorizat), o taxă de 100 de lei, două poze tip buletin, toate acestea însoțite de o cerere.
Nu oricine poate intra însă în posesia unei arme. Astfel, pentru ca o persoană să obțină un permis de port armă, potrivit comisarului Nicolae Barbu, din cadrul Serviciului de Arme Explozibil și Substanțe Toxice Constanța, trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă vârsta de 18 ani și să dovedească necesitatea deținerii și folosirii unei arme. Persoana în cauză nu trebuie să fi fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă cu închisoarea mai mare de un an.
Astfel, pentru a avea un permis port armă trebuie să fiți apt din punct de vedere medical și psihologic și să dovediți faptul că ați absolvit un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o firmă autorizată.
Cererea de eliberare a autorizației de procurare a armelor letale se depune la Inspectoratul Județean de Poliție, și trebuie să fie însoțită de un certificat medical, cazierul judiciar, avizul psihologic eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că sunteți apt să folosiți arme și muniții letale.
De asemenea, deținătorii de arme, au obligația de a asigura arma la domiciliu și ca aceasta să nu intre în posesia unei alte persoane, iar din cinci în cinci ani, să se prezinte pentru prelungirea permisului.



Comentează știrea

copie dupa buletin
7 septembrie 2011
copie dupa buletin

copia nu este dupa buletin sau inaintea acestui act. copia se face de pe buletin. succesuri domnisoara! si ca sa nu fiu chiar... "dupa buletin" iti dau si citatul: "[...] actele necesare sunt cazierul judiciar, copie după buletin, fișe analize medicale, [...]."

Cristina Burroughs
7 septembrie 2011
@ copie dupa buletin

Adevărul e că se spune și copie de pe Grigorescu, în loc de copie după Grigorescu, iar tu când imiți comportamentul cuiva te iei de pe el, nu după el... da, totul are sens!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3632 secunde