10 aeronave IAR-99 Standard vor fi modernizate la Avioane Craiova

Duminică, 16 August 2020
120
Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția Generală pentru Armamente, și Avioane Craiova SA au semnat, vineri, 14 august, la Craiova, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului Apărării naționale, Nicolae Ionel Ciucă, contractul pentru "Revitalizarea și modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 SM".

Contractul, în valoare de 275 de milioane de lei fără TVA, are o durată de patru ani, ultima aeronavă modernizată urmând a fi livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului, informează Biroul de presă al MApN.

Ministrul Apărării a apreciat importanța semnării acestui contract atât pentru Armata României, cât și pentru industria națională de apărare, și a exprimat speranța că "prima aeronavă modernizată va intra în testele de verificare după 22 de luni".

Obiectivul principal al revitalizării și modernizării avioanelor IAR-99 Standard în varianta IAR-99 Standard Modernizat - IAR-99 SM este realizarea unor aeronave de școală și antrenament necesare pregătirii avansate a piloților pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Totodată, programul de înzestrare are ca scop menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică.

"Prin acest program, dincolo de antrenamentul de zbor, piloții vor putea fi pregătiți și pentru antrenamentul de luptă și vor folosi această capabilitate pentru sprijinul aerian în acțiuni militare concrete", a spus ministrul Ciucă.

XXX

Lucrările de revitalizare și modernizare ale aeronavelor IAR-99 Standard la Avioane Craiova SA se vor realiza și prin implicarea altor operatori economici români și străini, ceea ce va conduce la dezvoltarea pe orizontală a industriei naționale.

Ministrul Apărării a concluzionat că proiectul început vineri este unul complex, de anvergură, și "sperăm ca el să reprezinte un punct de plecare pentru dezvoltarea și evoluția tehnologică în industria aeronautică românească, ale cărei produse sunt atât de necesare Forțelor Aeriene Române". Pagina a fost generata in 0.302 secunde