Zi importantă pentru NAVIGATORI. "Vânt bun din pupa", oriunde v-ați afla!

740
Zi importantă pentru NAVIGATORI.

Articole recomandate

Ziua mondială maritimă este marcată, anual, în ultima zi de joi a lunii septembrie, în 2019, la 26 septembrie.

Scopul zilei este de a atrage atenția asupra importanței siguranței transportului și securității maritime, protejarea mediului marin și pentru a sublinia un aspect special al activității Organizației Internaționale Maritime, notează Agerpres.

Tema Zilei mondiale maritime în 2019 este "Empowering Women in the Maritime Community", potrivit www.imo.org, care oferă șansa de a atrage atenția asupra importanței egalității de gen, în conformitate cu Obiectivele dezvoltării durabile ale Organizației Națiunilor Unite precum și de a evidenția contribuția importantă - dar încă mult neutilizată - a femeilor în sectorul maritim.

Anul trecut, când Organizația Maritimă Internațională (OMI) a celebrat 70 de ani de la adoptarea Convenției care a stabilit înființarea Organizației, tema zilei a fost: "Organizația Maritimă Internațională 70: Moștenirea noastră - Un transport maritim mai bun pentru un viitor mai bun", potrivit www.un.org și www.imo.org.

Un eveniment paralel este organizat în fiecare an într-o altă țară. Acesta oferă o platformă care reunește actorii importanți ai comunității maritime pentru a discuta aspecte de interes reciproc. Conform temei din acest an, evenimentul paralel care s-a desfășurat în Cartagena, Columbia, între 15-17 septembrie 2019, a pus accentul în special pe problemele care afectează femeile care lucrează în domeniul maritim și care sunt relevante pentru comunitatea maritimă mai largă.

Agenție specializată în cadrul ONU, Organizația Maritimă Internațională (OMI) a fost înființată în 1948, în cadrul unei conferințe internaționale, desfășurată la Geneva. Scopul organizației este acela de a facilita cooperarea în domeniul navigației maritime internaționale, asigurarea securității maritime, prevenirea poluării mărilor și oceanelor și elaborarea convențiilor internaționale privind navigația maritimă. Până la 22 mai 1982, s-a numit Organizația Interguvernamentală Consultativă pentru Navigație Maritimă. Organizația Maritimă Internațională are sediul la Londra.

OMI are 174 de state membre și trei membri asociați (Insulele Feroe, Hong Kong și Macao). Primul stat care a ratificat convenția a fost Marea Britanie, în 1949. Cei mai recenți membri sunt Armenia (2018) și Nauru (2018).

România este membră a acestei organizații din 1965 și, în această calitate, ia parte la toate convențiile internaționale majore privind siguranța navigației, prevenirea poluării și facilitarea traficului maritim internațional.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4123 secunde