Zăpada căzută peste Constanța, înger și demon pentru culturile agricole

974
Zăpada căzută peste Constanța, înger și demon pentru culturile agricole - poza-1327677164.jpg

Articole de la același autor

Specialiștii spun că ninsorile din ultima perioadă, căzute peste bună parte a României, sunt aur curat pentru culturile înființate în toamnă.

Agricultorii constănțeni se tem însă că aceste câteva zile capricioase, urmate de alte fluctuații de temperatură, să nu facă mai mult rău decât bine.

Gheorghe Lămureanu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Privați de Cereale și Plante Oleaginoase Constanța, spune că marea problemă este aceea că vântul puternic a spulberat zăpada. Astfel, din cauza faptului că în ultimele zile a și plouat în reprize scurte, iar apoi precipitațiile s-au transformat în lapoviță și ninsoare, culturile riscă să înghețe. Există, ce-i drept, și porțiuni în care zăpada nu a fost spulberată, însă suprafețe foarte mari de culturi aflate în câmp deschis nu se bucură de acest strat de protecție.

Potrivit președintelui Asociației, rapița și o parte din grâu riscă să fie compromise dacă va mai ploua zilele acestea și apoi, din cauza temperaturilor scăzute, va îngheța, așa cum s-a întâmplat săptămâna aceasta. Dacă se mai repetă, planta va fi distrusă. "Nici gerurile acestea nu au fost totuși foarte puternice, s-au înregistrat -5, -7 grade, dar să sperăm că nu se vor repeta, ca să ne păstrăm curajul", a precizat Gheorghe Lămureanu. Acolo unde zăpada s-a depus nu este însă nicio problemă.

Totuși, prognoza meteo nu arată deloc bine, cel puțin pentru marțea, miercurea și joia viitoare. Se anunță temperaturi chiar și de -15 grade, ninsori, iar vântul va sufla pe alocuri cu peste 40 de km/h.

Vestea proastă este că, în ciuda scurtelor ploi de zilele trecute și a zăpezii care a căzut peste județul Constanța, solul încă are nevoie de apă. Potrivit informațiilor furnizate zilele acestea de reprezentanții ANM, în prezent, probleme privind deficitul de apă în sol se mai înregistrează doar în zonele de sud și sud - est ale României.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 27 Ianuarie 2012
Stire din Social : Autostrada Soarelui rămâne închisă
Pagina a fost generata in 0.6107 secunde