Vreți bani mai mulți la bugetele statului? Puneți acciză pe corupție și taxă pe incompetență!

163
Vreți bani mai mulți la bugetele statului? Puneți acciză pe corupție și taxă pe incompetență! - vretibanimaimultipunetitaxapecor-1565333124.jpg

Articole de la același autor

Vă mărturisesc cât se poate de sincer: sunt un optimist incurabil! Visez la ziua când Guvernul va pune accize pe corupție și evaziunea fiscală, impozit pe traficul de influență și spălarea de bani, taxe pe abuzul în funcție, incompetentă și ineficiență. După cum merg lucrurile în România de astăzi, sunt convins că s-ar aduna chiar prea multe parale în visteria statului.


Poate mă ajutați dumneavoastră, stimați cititori, să îi conving pe premierul Viorica Dăncilă, pe ministrul finanțelor Eugen Teodorovici și pe parlamentarii coaliției PSD – ALDE să modifice sistemul de taxe și impozite. Eu cred că a venit momentul unei schimbări radicale, a unei "revoluții fiscale", cum le place să spună social-democraților. 


Serviciile statului: o iluzie


Astăzi, statul taxează la greu trebuințele cetățenilor, pe motiv că în schimbul dărilor achitate le prestează servicii de apărare națională, securitate personală, educație și sănătate, servicii culturale ori de asigurare a infrastructurii pentru transporturi, servicii de furnizare a apei, electricității și canalizării, de salubritate și iluminat public, de protecție socială și câte și mai câte. 
Dar să-i dăm cuvântul Institutului Național de Statistică, care iată ce ne spune: în primul trimestru al acestui an, cetățeanul român a cheltuit lunar, în medie, 1.479,14 lei. Din această sumă, statul a încasat 33,4%, respectiv 494,03 lei, sub formă de taxe, impozite, contribuții și alte obligații parafiscale. Din păcate, statistica oficială nu ne spune de câte servicii a beneficiat bietul român în schimbul banilor plătiți statului.


Trebuie să știți că unele dintre aceste servicii au fost pasate, în parte sau în totalitate, sectorului privat, fără ca sumele colectate de stat pentru respectivul serviciu să fie diminuate. Iată, bietul om plătește toată viața contribuții la asigurările de sănătate, dar când îl lovește boala, află că nu i se decontează decât o mică parte, că trebuie să achite analizele, consultația, operația și medicamentele. Oh, dacă nenorocitul locuiește la țară, e vai și amar de capul lui. Așa bolnav cum este, trebuie să se târască până la oraș. Ce vreți, dispensarul din sat s-a închis de nu mai știu când, iar medici nu sunt!


Dar ce să mai spunem de zecile de milioane de proprietari de mijloace de transport din întreaga țară! Sărăcanii de ei, plătesc impozite pe vehicule, taxe de drum și accize și TVA pe carburanți la fiecare plin făcut. 


Li s-a spus că de banii aceștia vor avea drumuri, șosele și autostrăzi bine întreținute. Scaune birou Aiurea! România are o rețea rutieră criminală, din cauza căreia se produc mii de accidente grave, cu mii de morți și accidentați grav, în fiecare an. Puzderia de gropi din carosabil, iluminatul necorespunzător, lipsa mobilierului stradal și semnalizarea rutieră deficitară contribuie decisiv la carnagiul de pe șosele. 


România a ajuns pe primul loc în clasamentul țărilor din Uniunea Europeană, în ceea ce privește decesele în accidente rutiere, și pe ultimul loc în privința numărului de kilometri de autostradă raportat la suprafața țării. 


Din anul 2001 până în 2017, în țara noastră s-au produs 143.633 de accidente rutiere, în care au murit 39.284 de persoane, iar alte 128.593 de persoane au fost rănite grav. Toate victimele au plătit taxe, impozite și accize pentru a avea șosele și autostrăzi mai bune.


Ignorați de Poliție
Cazul crimelor în serie de la Caracal și cel al fetei însângerate de la Galați au demonstrat cât de neprofesionalistă și de ineficientă este instituția care are obligația să-i protejeze pe cetățenii țării. Legea 218 din 23 aprilie 2002 precizează, cât se poate de clar: "Activitatea Poliției Române constituie serviciu public specializat și se realizează în interesul persoanei, al comunității, precum și în sprijinul instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii." Or, grozăviile sus amintite, i-au arătat întregii națiuni că tocmai interesele persoanelor aflate în pericol au fost ignorate de polițiști.
Acest aparat polițienesc care ar trebui să ne protejeze de hoți, violatori și criminali, de vitezomani și de bețivii de la volan a cheltuit peste 4,129 miliarde de lei, în 2018, din banii contribuabililor, iar pentru 2019 are alocat un buget de peste 4,670 de miliarde de lei. Ce face pentru cetățeni de banii aceștia? Răspunsul l-au dat polițiștii din Caracal și Galați.


Monstrul bugetofag


Stimați cititori, statul român s-a transformat într-o structura organizațională supraponderată și excesiv de birocratizată, neprofesionistă, ineficientă și bugetofagă. S-a îndepărtat de menirea sa fundamentală, de a fi în slujba cetățenilor țării și a comunității, punând mai presus propriile interese și cele de partid. A dezvoltat o cultură proprie, care îi asigură reproducerea și creșterea, bazată pe influența politică și nepotism, pe abuz, trafic de influență și corupție. 


Pentru a susține această construcție monstruoasă, Guvernul Dăncilă a umflat cheltuielile, ridicând deficitul bugetar, în primul semestru din 2019, la nivelul record de 19,96 miliarde de lei sau 1,94% din PIB. Și întrucât visteria e goală, Executivul îi va obliga pe români să plătească accize și pentru băuturile răcoritoare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5509 secunde