Clc. Mihai Șagău, noul șef al Autorități Navale Române, declară:

"Vreau să ajut absolvenții și ofițerii români să-și găsească locuri de muncă în condiții foarte avantajoase!"

Miercuri, 03 Octombrie 2012, 21:01
3369
Comandantul de cursă lungă Mihai Șagău este, începând de ieri dimineață, noul director general al Autorității Navale Române. El îi succede lui Constantin Matei, care fusese numit în funcție pe 30 mai 2012 și care a demisionat la scurt timp după ce a restructurat instituția. Odată cu această numire a încetat interimatul lui Eugen Olteanu.


Mihai Șagău are 35 de ani și este, de loc, din Vrancea. A absolvit Universitatea Maritimă din Constanța în anul 2000. Mai are două masterate și este doctorand. 

Primul voiaj pe mare, cel de cadet, l-a făcut în 1998 cu nava-școală "Neptun". Activitatea de ofițer a început-o în flota "Navrom" și la "Oscar". A continuat-o la mai multe companii străine: italiene, olandeze, scandinave și grecești. Între 1998 - 2005, în 2006, 2008 și 2009 a navigat pe cargouri, bulk-carriere, ro-ro-uri și, în special pe tancuri chimice și petroliere.

A urcat rapid în ierarhia marinărească. Brevetul de comandant de navă l-a obținut în 2008, dar încă din 2005 fusese promovat în această funcție. 

Pentru puțin timp a lucrat și în terminalul Rompetrol. Între timp a pus pe picioare o afacere de familie, împreună cu fratele său geamăn, care, asemenea lui, e comandat de cursă. Firma Șagău Shipping Services asigură servicii de agenturare, crewing, brokeraj și consultanță, pe teme energetice în special. 

Înainte de numirea la ANR a cesionat soției sale, licențiată în drept internațional și maritim, participația la firmă și și-a dat demisia din funcțiile de administrator și director general. 

Este membru al PNL din 1995 și are viziuni monarhist - liberale. Deține funcția de președinte al unei organizații de cartier. Este căsătorit și are doi copii. 

Întrebat de "Cuget Liber" dacă din poziția de director general al ANR va favoriza într-un fel sau altul firma soției, Mihai Șagău a întrebat: "Cu ce s-o favorizez? Firma merge bine. Lucrează numai cu companii de prestigiu, pentru nave americane și japoneze. Este autorizată de multă vreme. Dacă făceam o firmă acum, se putea interpreta astfel."

Referitor la planurile sale de viitor în noua funcție, Șagău a spus: "Voi face demersuri, pe cât se poate, să ajut absolvenții și ofițerii români să-și găsească locuri de muncă în condiții foarte avantajoase! Mă voi implica activ, pentru că până acum ANR nu s-a implicat. Problema este să putem oferi competențe în primul rând. Se poate face lobby pentru români, dar trebuie făcut și pe filiera Ministerului Transporturilor și a instituțiilor de învățământ superior. Am avut săptămâna trecută un musafir norvegian, care vrea să angajeze 1.000 de oameni pentru tancuri chimice și de gaze. A fost foarte impresionat de CERONAV, dar la UMC a fost dezamăgit. Baza materială este bogată, dar modul în care a fost prezentată universitatea nu a fost interesant."

Referitor la mutarea examenelor de competență pentru obținerea brevetelor, certificatelor de capacitate maritimă și a certificatelor internaționale de conducător de ambarcațiune de agrement clasele A și B, la București, noul director general a declarat: "Am vorbit cu domnul ministru și voi propune ca navigatorii din județele limitrofe și Constanța să dea examenul aici, iar cei din alte județe, la București. Trebuie găsită o soluție și pentru absolvenți, să dea examenul la Constanța."Pagina a fost generata in 1.1417 secunde