Vom avea carne de Paște? Mieii româneşti, la mare căutare în ţările arabe

1266

Articole de la același autor

În fiecare an, perioada de fătare la ovine este încărcată cu multă muncă şi atenţie pentru animale. Din ianuarie şi până în martie, crescătorii de animale sunt la foc continuu în stână. Noile generaţii trebuie ajutate să facă primii paşi sănătoşi şi să aibă un start bun. Tocmai de aceea, la câtă muncă este, cei mai mulţi oieri preferă să vândă mieii la export, decât să-i dea pe nimic.

Anul acesta Paştele ortodox cade târziu, pe 2 mai, când mieii vor fi cârlani deja, iar preţul lor va fi ridicat. Românii, în general, nu consumă carne de miel, decât la sărbătoarea pascală. Din acest motiv, crescătorii de animale se orientează către alte pieţe. Ţara noastră este cea mai mare exportatoare de animale vii din Uniunea Europeană. Aproape 3 milioane de ovine au fost exportate în 2019. Volumul exporturilor de ovine în viu a fost de peste 1 milion de tone şi a reprezentat 230 de milioane de euro. Principalele ţări care au cumpărat miei şi oi româneşti sunt Iordania, Libia şi Iran. Arabii apreciază foarte mult calitatea cărnii animalelor româneşti. „Noi avem o stână cu 300 de oi. Efectivul cu miei s-a dublat anul acesta. Fătările au mers bine, miei sunt, dar nu-i cumpără nimeni. La piaţă, de Paşti, abia dacă dăm 150 de carcase. Cu restul, ce vom face, nu ştiu! Abatoare nu există, nu ne ajută nimeni cu animalele rămase”, a spus Ion Stavre, crescător de animale din comuna Mihail Kogălniceanu. Un alt fermier nemulţumit de preţul mieilor, ne-a spus că preferă să-i dea la export decât să rămână cu ei. „Ferma noastră nu este mare, dar avem rase de calitate. Creştem rasa dobrogeană recunoscută pentru lapte, carne, blană, Merinosul de Palas. Nu pot să investesc în ea 7 lei şi să o dau cu 6 lei. Trebuie să câştig ceva ca să pot merge mai departe. Anul trecut mielul la carcasă s-a dat cu 23 de lei. Dar în restul anului ce facem?”, ne-a mărturisit Ilie Baciu, oier din comuna Crucea. Așadar, spun cei mai mulți dintre oieri, singurul sprijin real este vânzarea animalelor către ţările arabe.

Arabii cumpără angro miei româneşti

Pentru efective mari, arabii oferă 13 lei/kg în viu, ceea ce înseamnă mai puţin de 3 euro, la care se adaugă sumele-bonus prin regimul special pentru crescătorii de animale de la ANAF. Acestea sunt compensaţii de 8% plătite producătorilor agricoli care nu vând cu TVA. Banii sunt achitaţi de cumpărător, iar ulterior sunt recuperaţi de la stat. Pentru asta producătorul trebuie să fie înscris în regimul special pentru fermieri. Comerţul cu animale vii între România şi ţările arabe are tradiţie înaintată. Pe vremea lui Ceauşescu 90% din producţie pleca la export. Acum comerţul cu ovine aduce la bugetul statului cea mai mare valută, în jur de 1 miliard de euro. România s-a situat anul trecut pe locul trei în UE la creşterea ovinelor, cu un efectiv de aproape 12 milioane de capete, fiind depăşită de Anglia cu 22 milioane de capete şi Spania cu 18 milioane de capete.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4429 secunde