Visul de a câştiga mai bine se materializează departe de casă. Merită sacrificiul?

295

Articole de la același autor

Dacă eşti în căutarea unui loc de muncă şi nu găseşti unul, o soluţie ar fi să priveşti dincolo de graniţele ţării. Poţi căuta de unul singur un job pe platformele de recrutare sau te poţi adresa firmelor specializate care te pot îndruma corect spre ceea ce-ţi doreşti.

Goana după un loc de muncă a devenit o adevărată aventură în ziua de astăzi, când sunt tot mai puţine job-uri pe piaţa muncii. Indiferent că ai o pregătire, sau mai rău dacă nu ai, locul de muncă mult visat se lasă prea mult aşteptat. În Constanţa sunt aproape 6.000 de posturi pe unul dintre cele mai căutate site-uri de recrutare. La o primă căutare cele mai multe posturi sunt pentru nivelul mediu şi calificat de pregătire. În România salariile sunt destul de mici în comparaţie cu preţurile de consum, de aceea foarte mulţi tineri se orientează pentru joburi în străinătate. Dar şi aici există două tăişuri. Depărtarea de casă, de familie şi aparenţa unui câştig mai mare din care la sfârşitul lunii, te întrebi, dacă merită sacrificiul. Dacă în ţară conceptul de plata cu ora nu prea există, în străinătate din start ţi se spune „câştigi atât pe oră”. Am apelat şi noi la o firmă de recrutare forţă de muncă să aflăm care sunt condiţiile şi ce trebuie să ştie un potenţial candidat care vrea un job în străinătate.



Anii trecuţi, Marea Britanie era cea mai căutată destinaţie pentru românii care îşi doreau un job bine plătit. De când şi-a restricţionat accesul după Brexit, sau se face tot mai greu şi pe mulţi bani, românii care vor să lucreze afară caută să plece în ţări cu potenţial economic care plătesc bine. Vorbim despre Germania, Olanda, Croaţia sau Spania. Cele mai multe firme de recrutare lucrează cu Germania sau Olanda şi sunt foarte căutate. De obicei se caută muncitori în construcţii sau în producţie, neapărat să fie cunoscători ai limbii engleze, dar sunt şi posturi în ambalare unde engleza nu este esenţială. Olanda este printre cele mai căutate ţări pentru că oferă stabilitate şi corectitudine.



„Am plecat în urmă cu trei ani pentru că nu mă mai descurcam cu banii. Aveam un salariu minim pe economie şi lucram ca vânzătoare şi câte 10 ore pe zi. Chiar dacă am un băiat clasa a patra, mi-am luat inima în dinţi şi am plecat la invitaţia unei prietene în Olanda. Acum lucrez într-un depozit, am un program de fix de opt ore pentru care sunt plătită cu 10 euro pe oră. Dacă vreau şi pot să muncesc suplimentar pot câştiga bani în plus. După trei ani am toată familia cu mine, şi soţul şi băiatul şi animalul de companie şi suntem fericiţi”, ne-a povestit Claudia Dobre, o constănţeancă ce a ales să muncească în străinătate.



Românii sunt serioşi şi muncitori

Internetul este plin de anunţuri de lucrători în străinătate. Dacă nu ai curaj să decizi de unul singur şi îţi este teamă de necunoscut poţi apela la o firmă de recrutare. Joburile oferite sunt în Olanda şi se caută lucrători în construcţii şi în depozite.

„Munca nu este grea. Se lucrează opt ore pe zi şi firma noastră asigură totul gratuit: transport până la angajator în Olanda, cazare în vile câte două persoane în cameră, asigurare medicală. Dacă ai permis de conducere ţi se dă maşină de la firmă pentru a te deplasa la locul de muncă. Distanţele nu sunt mari, cam 50 de kilometri. Dacă vrei să lucrezi peste program eşti plătit. Nu este foarte mare salariul dar chiria şi transportul le ai asigurate. Se plăteşte în jur de 7,5 euro/oră la depozit şi aproape dublu pe şantier. Ajungi să câştigi net 1.200 de euro pe lună, ceea ce reprezintă aproape 6.000 de lei pe lună, iar românii sunt la concurenţă cu polonezii şi mai nou cu spaniolii”, ne-a spus Anca Vlasuianu, recrutor la o firmă din Constanţa. Sigur, la prima vedere suma este ameţitoare pentru cineva care ridică lună de lună 1.386 de lei. Şi în România ar fi mai bine dacă s-ar reduce povara fiscalităţii pe muncă şi oamenii ar fi mai bine plătiţi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3747 secunde