Din 2013

VEȘTI PROASTE PENTRU CONSTĂNȚENI! Impozitele, amenzile și taxele locale cresc cu peste 16%

873
2
VEȘTI PROASTE PENTRU CONSTĂNȚENI! Impozitele, amenzile și taxele locale cresc cu peste 16% - impozite-1349286494.jpg

Articole de la același autor

Impozitele și taxele locale, dar și amenzile vor crește cu 16,05% de la începutul anului viitor, acest procent reprezentând rata inflației cumulată pentru perioada 2010 - 2012, conform unui proiect de Hotărâre al Ministerului Finanțelor. "În concordanță cu prevederile Codului fiscal, se actualizează nivelurile impozitelor și taxelor locale, precum și amenzile aplica-bile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a Guvernului, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflației pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010 - 2012", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre. 

Ministerul estimează că, prin indexarea la inflație a impozitelor și taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor crește cu 531,62 milioane de lei în următorii trei ani.

În urma majorării, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă va crește de la 806 lei/mp la 935 lei/mp, în cazul spațiilor dotate cu instalații electrice, de canalizare și încălzire, și de la 478 lei/mp la 555 lei/mp, în cazul clădirilor neracordate la astfel de utilități.

De asemenea, pentru clădirile cu pereții exteriori din lemn, din piatră ori din chirpici, valoarea impozabilă va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, în cazul existenței utilităților, și de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fără utilități.

Pentru anexe, de anul viitor constănțenii vor trebui să plătească 159 de lei/mp sau 143 de lei (cu și fără utilități) - pentru anexele cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă, sau 95 de lei/mp, respectiv 63 de lei/mp, în cazul celor din lemn, piatră sau chirpici.

Constănțenii care au în proprietate terenuri arabile vor scoate din buzunar, de anul viitor, între 15 și 28 de lei/ha, în funcție de zonă, iar cei care au pășuni, între 13 și 21 lei/ha. Pentru vii se va achita între 19 și 46 de lei/ha, pentru livezi, între 28 și 53 de lei/ha, iar pentru fânețe, între 13 și 53 de lei/ha.

Pentru terenurile în extravilan, un singur exemplu: pentru terenurile arabile se va achita între 42 și 50 de lei/ha, în funcție, de asemenea, de zona în care se află.

Majorarea se va aplica și în cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate, pentru spectacole, pentru operațiuni judiciare, pentru eliberarea și preschimbarea actelor de identitate, pentru înmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum și în cazul limitelor minime și maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.

Vestea bună ar fi că pentru motorete, scutere, motociclete, autoturisme, autocare, autobuze, microbuze, tractoare și vehicule grele, valoarea impozitului a rămas neschimbată. Doar posesorii de autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cm3 se pare că vor trebui să plătească 290 de lei, mai mult cu 145 de lei decât plătesc în prezent.

Conform Codului Fiscal, impozitele și taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ținând cont de evoluția ratei inflației de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor și impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.

Proiectul prevede că autoritățile administrației publice locale vor completa, modifica sau abroga hotărârile adoptate privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2013 în termen de 45 de zile de la data publicării Hotărârii în Monitorul Oficial.

Totodată, de la 1 ianuarie 2013 se va abroga Hotărârea Guvernului din anul 2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impo-zitele și taxele locale, precum și amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010.

Comentează știrea

Yarina
4 octombrie 2012
Rusine!!!!

Constanteni votati-l pe Mazare incontinuare vre-o 20ani,el se imbogateste in fiecare zi,iar pe noi ne umileste, este un mincinos,orasul vechi cade,trotuarele si strazile sunt vai de ele, cazioul cade, a investit in Mamaia ca acolo are el interese,scoate ochii la oamenii amariti impartind pachete tot din banii nostri sau de la U.E.,Daca este asa milos sa faca pe banii lui aceste pomeni,de unde are averea asta fabuloasa?!!!!!!din munca cinstita sigur.

sport
4 octombrie 2012
sport

http://bilete-deavion.ro/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4943 secunde