Veste rea pentru șoferi! Ce s-ar putea întâmpla cu asigurările RCA

260
Veste rea pentru șoferi! Ce s-ar putea întâmpla cu asigurările RCA - asigurareaautorca-1598455145.jpg
În urmă cu un an, Comisia Europeană atrăgea atenția României cu privire la necesitatea corelării legislației polițelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă (RCA). Comisia Europeană a solicitat în primul rând eliminarea prevederilor care limitează cheltuielile administrative și de vânzare a polițelor de asigurare în calculul primelor.

Aceste obligații fac referire la principiul libertății tarifare. Practic, companiile de asigurări vor avea libertatea de a stabili cheltuielile mai mari, ceea ce poate duce la creșterea prețurilor polițelor RCA.

Zilele acestea, pentru că țara noastră ar putea fi vizată de procedura de infrigement (neîndeplinirea obligațiilor de stat membru UE), Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a supus dezbaterii publice, un proiect de OUG pentru modificarea și completarea Legii 132/2017 care reglementează asigurarea obligatorie RCA actuală. Practic MFP intenționează să relaxeze condițiile impuse companiilor de asigurări pentru stabilirea prețurilor la polițele RCA, ceea ce ar putea duce la scumpirea primelor de asigurare.

"Una dintre modificări se referă la asiguratul cu risc ridicat. Comisia Europeană consideră că prin actualul mod de funcționare este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate și ofertate de către BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România) și nu de către asigurătorul RCA. Propunerea de modificare a legislației are în vedere eliminarea obligației BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat. Totodată, se are în vedere instituirea obligațiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor și procedurilor proprii, proceduri interne care stabilesc și condițiile de încheiere a asigurării, asumate de către toți membrii BAAR, precum și de stabilire a unor reguli de conduită aplicabile membrilor săi inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA în cazul asiguraților cu risc ridicat", se spune în nota de fundamentare a documentului, potrivit Agerpres.

De asemenea, se propune eliminarea obligației ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, ori a altor instrumente de ajustare a tarifelor de primă", potrivit sursei citate.

Printre modificările propuse de Ministerul de Finanțe mai sunt prevăzute următoarele: contractul RCA nu ar mai putea fi suspendat de asigurat, care trebuie să aibă asigurare permanentă pe toată perioada cât are vehiculul înmatriculat, indiferent dacă vrea sau nu să îl utilizeze; pentru asigurători, între schimbări există asumarea răspunderii pentru emiterea tuturor contractelor RCA, indiferent de canalul de distribuție (direct sau prin intermediari). 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 18 August 2020
Stire din Economie : Premieră digitală la ANAF
Pagina a fost generata in 0.2646 secunde