Eveniment de excepție în învățământul românesc

Universitatea Maritimă din Constanța deschide o filială în Kazahstan

3009
11
Universitatea Maritimă din Constanța deschide o filială în Kazahstan - cornelpanait1323797597-1323850891.jpg

Articole de la același autor

România a devenit unul dintre furnizorii majori de competențe profesionale ai flotei mondiale, calitatea înaltă a ofițerilor de marină pregătiți de învățământul superior din Constanța fiind recunoscută de cei mai pretențioși armatori. Acum, afacerea a trecut la un nou nivel: exportul de know-how educațional.

Know-how românesc
Astăzi, tehnologiile educaționale românești sunt privite ca un model de referință și tot mai multe țări, îndeosebi economiile emergente din bazinul Mării Negre, sunt interesate de un import de know-how. Remarcabil este faptul că Academia Maritimă de Stat din Batumi (Georgia), o instituție cu o îndelungată tradiție, ale cărei rădăcini se întind până în anul 1929 și care a pregătit specialiști pentru forțele navale ale fostei Uniuni Sovietice, a apelat la experiența mult mai tinerei Univer-sități Maritime din Constanța.
Începând din 2004, când s-a trecut la reforma învățământului din Georgia, Academia din Batumi, al cărei rector este prof. dr. Nikoloz Tsiklauri, a dezvoltat numeroase colaborări internaționale, pentru a prelua cele mai moderne metode de instruire. A stabilit relații cu Institutul de Marină din Southampton, Facultatea Maritimă a Universității Tehnice din Istanbul, Academia Maritimă din Malmö, Academia Maritimă a Estoniei, Academia Maritimă Națională din Odessa și Universitatea Maritimă din Gdynia. Dar în 2010, s-a oprit la modelul Universități Maritime din Constanța, de la care a preluat curricula - plan, programele de învățământ - și liste de dotări. Astăzi, la baza instruirii celor 2.200 de studenți marinari din Batumi stă și experiența instituției de învățământ românești.


Memorandum cu Kazahstanul
Data de 2 decembrie 2011, reprezintă un moment de referință în istoria învățământului românesc, în general, al celui marinăresc, în special. În acea zi, în Kazahstan, s-a semnat memorandumul pentru înființarea filialei Universități Maritime din Constanța, la Aktau. Rectorul Cornel Panait, artizanul acestei realizări excepționale, a relatat, pentru cotidianul "Cuget Liber", cum s-a ajuns la acest proiect:
"Caspian State University of Technologies and Engineering "Sharmodon Esenovici Esenov", din Aktau, (înființată în 1976 - n.n.), are câteva secții de pregătire în domeniul maritim, care nu reușesc să satisfacă cerințele navigației moderne. Drept urmare, guvernul kazah l-a însărcinat pe rectorul universității, prof. dr. Abzhapparov Abdumatalip Abzhapparovich, să dezvolte o entitate independentă, respectiv o universitate sau facultate de marină.
În acest scop, conducerea Caspian State University a studiat experiența mai multor instituții de învățământ superior din lume: Universitatea de Marină din Sankt Petersburg, Academia Maritimă Națională din Odessa, Universitatea Maritimă din Baku și Universitatea Maritimă din Constanța. La final, s-a realizat o evaluare a tuturor mo-delelor, care a fost prezentată guver-nului. Acesta a ales Universitatea Maritimă din Constanța să deschidă o filială la Aktau, activitatea ei urmând să înceapă la 1 septembrie 2012."
Guvernul kazah a alocat 7 ha de teren pentru construcția viitoarei facultăți din orașul port Aktau, iar UMC va fi consultantul științific și tehnic al investiției. Universitatea constănțeană va asigura know-how-ul și profesorii, iar activitatea de predare se va desfășura în limba engleză.
Până la deschiderea filialei vor trebui făcuți mai mulți pași: acreditarea la ARACIS (întrucât întregul proces de învățământ va avea la bază legea românească), transpunerea întregului material didactic în limba engleză, furnizarea listelor de dotări ce urmează a fi făcute. Programul de studii va fi structurat pe module, astfel încât toate disciplinele să fie susținute de profesorii din România.
În primul an de studii vor fi înscriși 100 de studenți din Kazahstan. După primii patru ani, filiala va avea 400 de studenți, la care se vor adăuga alți 200 de studenți din cadrul cursurilor complementare, a explicat rectorul Cornel Panait.

Afacere și lovitură de imagine
Faptul că UMC deschide filiala din străinătate este o premieră pentru România. Nicio altă universitate din țara noastră nu se mai poate mândri cu o asemenea performanță.
Entuziasmat, ministrul educației, Daniel Funeriu, a dat publicității un comunicat, în care adresează felicitări rectorului Cornel Panait și întregii echipe a universității. "Acest memorandum contribuie la recredibilizarea mediului universitar românesc și este încă un pas important în corelarea activității universitare cu piața muncii" - a declarat ministrul.
Pentru UMC, ieșirea în lume cu o filială la Marea Caspică reprezintă mai mult decât o lovitură de imagine. Este, în primul rând, o afacere educațională profitabilă. Taxa de școlarizare pentru un student va fi de 2.000 de dolari pe an, astfel că, din primul an de existență, filiala va realiza un venit de 200.000 de dolari. La rândul lor, profesorii vor câștiga salarii nete de 4.000 de dolari.
UMC nu se va opri la Kazahstan, promite rectorul Cornel Panait. El l-a informat pe ministrul educației "asupra posibilității extinderii activității universității și în alte țări".



Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Nicu G
14 decembrie 2011
Si cu prostii nostri ce faceti?

Articolul este laudativ la maxim! De ce oare UMC nu se ocupa de studentii romani, pe care nu-i pregateste cum trebuie, care sunt tot mai slabi si exclusi de pe piata shippingului mondial? De ce vrea sa-i pregateasca pe cei din Kazahstan, ai nostri nu mai conteaza? Doar pentru bani, doar banii conteaza azi, iar dl. rector doar asta vrea, bani multi! Ai nostri, raman toti ca prostii!

unuzero
14 decembrie 2011
of ofs

Vreau sa depun cv pentru post comisionar spaga la Kazaci ..Ceva detalii, sau duc la tovarasii zidari pentru recomandarii???

surveyor
14 decembrie 2011
Experienta personala

In calitatea declarata la numele afisat am intalnit absolvent de UMC,elecrician la bordul unei nave cu armator grec, care nu putea descifra schema electrica a unui tablou de caldarina pentru a putea testa si prezenta alarmele si celelalte protectii ale generatorului de aburi;mi-a recunoscut ca nu vazuse pana atunci un tablou electric in universitate. Si inca ceva,in aceeasi calitate am intalnit un fost muncitor din SNC,nu sunt sigur ca a fost si sef de echipa,care devenise posesor de diploma de sef mecanic,diploma emisa de cine?De universitatea din Batumi,dupa cum el mi-a declarat vazand stupefactia mea!Incotro mergem?

anton
14 decembrie 2011
un nou Caritas in Kazahstan

asta e gluma anului. sub conducerea gloarioasa a domnului panait UMC a ajuns un fel de caritas in care din 8 unul reuseste sa si gaseasca un loc de munca in domeniu. despre ce expertiza vorbeste?

fani UMC
14 decembrie 2011
CEVA BUN PENTRU INVATAMANTUL ROMANESC...

O asemenea performanta este intr-adevar demna de toata lauda !Felicitari Universitatii Maritime din Constanta ! Felicitari domnului rector pentru aceasta realizare de exceptie din invatamantul superior romanesc. Cate universitati din Romania se pot lauda cu o astfel de realizare ? Cati slujitori ai invatamantului romanesc s-au gandit sa duca peste hotare numele scolilor pe care le reprezinta ? Ce conteaza ca totul se face pentru bani ? Lucreaza cineva gratis pe lumea asta ?! Sa nu le pese celor de la UMC de toti carcotasii care se uita cu ciuda la realizarea lor . Sa fie mandri ca sunt deschizatori de drum si fac totul pentru universitatea lor si de ce nu, pentru orasul lor si pentru Romania.Si cum fara uscaturi nu poate exista nici o padure si la UMC si la alte universitati exista studenti silitori si studenti care nu invata .

UNIV. "DUNAREA DE JOS" GALATI
14 decembrie 2011
universitatea "dunarea de jos"

UNIVERSITATEA "DUNAREA DE JOS" ARE FILIAL DEMULT IN STRAINATATE , LA GAHUL IN REPUBLICA MOLDOVA, MAI USOR CU LAUDELE....

UNIV. "DUNAREA DE JOS" GALATI
14 decembrie 2011
universitatea "dunarea de jos"

UNIVERSITATEA "DUNAREA DE JOS" ARE FILIALA DEMULT IN STRAINATATE , LA CAHUL IN REPUBLICA MOLDOVA, MAI USOR CU LAUDELE....

Claudiu
14 decembrie 2011
Mai usor cu criticile

Referitor la postarea legata de Univ. "Dunarea de jos" Galati, bravo si lor, dar totusi, le spun altora, mai usor cu criticile, pentru ca poti incerca sa discreditezi pe cineva (si se intampla din cauza multor interese), dar este mult mai greu a face ceva cu adevarat constructiv. Eu am testat universitatile de profil maritim din Constanta si la Academia navala am primit doar critici la adresa Umc-ului (de genul - facultatile lor nu sunt acreditate si nu este adevarat), iar la Umc mi s-au dat toate relatiile necesare, fara ca cineva de acolo sa incerce a-i discredita pe ceilalti.Poate nu era cazul sa mentionez aici aceste lucruri, dar nu mi se pare normal sa se intample asa ceva. Fiecare ar trebui sa incerce sa evolueze, dar fara a pune piedici celorlalti.

ioan-mircea popovici
15 decembrie 2011
arcadele bucuriei

Lumea a cam uitat sa se bucure. Eu spun de pe acum: Marea Neagra-si va avea in UMC "mintea si inima". E vremea treptei "celor curati cu inima". Daruiti bucuria cunoasterii daca doriti sa primiti multumirea recunoasterii. Metaforic zic: in lupta dintre inorog si corbul, viata-si spune cuvantul. Eu zic: greu este sa cultivi starea "intru bucurie" si "fericirea", dar merita sa incerci "scara fericirilor crestine". Daca nu poti toata scara, incearca macar treapta celor curati cu inima. Nimic nu e usor, dar uite ca urmele inorogului exista. Cat despre educatie in UMC: peste 10 simulatoare, Baza Nautica de categoria excelentei (ca tot se poarta termenul, la noi chiar se intampla sa fie) si iesirea-n mediul academic si cultural, ma abtin de la metafora, exemplific prin aceasa conexiune: intre arcade pontice trec urmele bucuriei de data asta deschide fereastra si ia urmele bcuriei http://agonia.ro/index.php/personals/13995433/din_sc%C4%83rile_mele

c.
15 decembrie 2011
felicitari

Felicitari!

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Octombrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Ovidius Next Top Model
Vineri, 30 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Cum justifică Funeriu retrogradarea UMC
Pagina a fost generata in 0.6157 secunde