Uniunea Europeană a devenit o mare spălătorie de bani

313

Articole recomandate

UE are nevoie de o forță polițienească pentru finanțe în cadrul Europol, cu puteri de anchetă proprii pentru a face investigații fiscale și financiare transnaționale, se arată în raportul final al comisiei parlamentare pentru deciziile fiscale. Acesta cere și înființarea unui organism de supraveghere responsabil cu lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, deoarece nivelul de coordonare actual nu este suficient.
Veniturile din spălarea banilor sub diferite forme sunt estimate la 110 miliarde de euro pe an, în UE, adică 1% din PIB-ul total al Uniunii.


Raportul comisiei speciale este publicat în contextul în care în ultimii ani UE a fost zguduită de scandaluri privind spălarea banilor, care au implicat bănci europene, și în urma numeroaselor dezvăluiri făcute de jurnaliști de investigație despre evaziunea fiscală (LuxLeaks, Panama Papers).


Raportul critică faptul că 18 state membre operează scheme "golden visa", care pot oferi infractorilor străini bogați posibilitatea de a se stabili în Europa. Se estimează că peste 100.000 de vize și 6.000 de pașapoarte au fost oferite în special cetățenilor ruși și celor venind din țări aflate sub influența Rusiei în schimbul unor investiții financiare în UE, în ultimul deceniu.
Aceste programe implică regulat privilegii fiscale pentru beneficiari și dau acces la libera circulație, care poate fi exploatată pentru spălarea banilor și evaziunea fiscală.


Mandatul de un an al comisiei parlamentare pentru deciziile fiscale s-a încheiat recent și "trista concluzie este că Europa are o problemă sistemică legată de spălarea banilor, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3429 secunde