Unde dai și unde crapă! Guvernanții au suspendat integrarea armatei șomerilor în muncă

1131
2
Unde dai și unde crapă! Guvernanții au suspendat integrarea armatei șomerilor în muncă - fondundedaisiundecrapaguvernanti-1636137053.jpg

Articole de la același autor

La data de 4 noiembrie 2021, pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă erau publicate 6.765 de oferte, cuprinzând 25.176 de locuri de muncă vacante. Dintre acestea, 286 de posturi vacante sunt în județul Constanța. Cele mai multe – 251 de posturi - sunt în municipiul Constanța, care este urmat de: Mangalia (10 posturi), Medgidia (9 posturi), Cernavodă (9 posturi), Ovidiu (4 posturi) și 23 August (3 posturi).

Oferta Constanței

În Constanța, sectorul construcțiilor are oferta cea mai mare de locuri de muncă: muncitori necalificați (121 posturi), montatori placaje interioare și exterioare (20), zugravi (5). Deși sezonul turistic s-a încheiat, industria HoReCa are oferte de locuri de muncă în Constanța: bucătar (5), spălător de vase (3), cofetar (2), îngrijitor de spații hoteliere (1), ajutor de bucătar (1). În orașul de la mare, pentru agenți de pază și securitate sunt vacante 25 de locuri de muncă. O serie de posturi sunt destinate persoanelor calificate în alte domenii: agent vânzări (12), vopsitor industrial (10), electrician (5), manager relații cu clienții băncii (3), lucrător comercial (2), inginer naval (1), programator (1), ajutor de programator (1), secretară (1), șofer (1), lăcătuș mecanic (1), tehnician mașini și utilaje (1), vulcanizator (1), automacaragiu (1). La toate acestea se adaugă alte 20 de locuri de muncă pentru lucrători necalificați.

Un paradox aparent

La prima vedere pare surprinzător că, în condițiile existenței a 416 mii de șomeri în luna septembrie 2021 (conform datelor Institutului Național de Statistică), un număr de 25.176 de locuri de muncă să fie neocupate. Această situație aparent paradoxală este determinată de o serie de cauze obiective și subiective. În primul rând, distribuția teritorială a șomerilor diferă de cea a locurilor de muncă vacante. Cei mai mulți șomeri sunt în micile orașe, în mediul rural, în regiunile slab dezvoltate din punct de vedere economic, în timp ce grosul locurilor de muncă vacante se află în marile orașe și pe platformele economice, precum portul Constanța ori șantierele navale. În al doilea rând, pentru multe dintre locurile de muncă vacante sunt necesare competențele profesionale pe care șomerii nu le au.

Furnizorii de formare profesională constănțeni

Pentru a-și asigura lucrătorii calificați de care au nevoie, mulți dintre angajatori recurg la serviciile furnizorilor de formare profesională autorizați, al căror număr a crescut în ultimii ani.

Iată, pe parcursul anului 2021, pentru cursurile organizate de furnizorii din județul Constanța au fost eliberate un număr de 70 de autorizații. Printre furnizorii constănțeni se numără: Fundația Școala Portuară, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Asociația Institutului Pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, Asociația Handemade România, Asociația Tinerilor pentru Excelență Eforie Sud și multe alte entități.

În acest an, în județul nostru, au fost organizate cursuri de calificare ori de specializare într-un număr mare de meserii: antreprenor, sudor, manager de proiect, formatori, inspector de protecție civilă, agent de curățenie clădiri și mijloace de transport, inspector în domeniul securității și sănătății în muncă, mediator social, administrator de pensiune turistică, inspector de resurse umane, bucătar, lucrător social, contabil, controlor financiar, șef de recepție la hotel, secretar de școală, instalator de instalații sanitare și gaze, instructor pentru poligonul de trageri, barman, electrician, stivuitorist, cameristă, frizer, fochist etc.

Unii furnizori, precum Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, au reușit să atragă finanțare europeană pentru cursurile de calificare și specializare oferite.

Suspendare la grămadă

Măsura suspendării cursurilor organizate în învățământul de stat și privat, din cauza pandemiei, a afectat activitatea furnizorilor de formare profesională. Unii dintre ei, care aveau cursuri în derulare, și-au exprimat nemulțumirea că restricția a fost impusă la grămadă, fără discernământ, fără să se țină seama de condițiile concrete din fiecare unitate de pregătire profesională.

Astfel stând lucrurile, proiectele aflate în derulare, dar și cele viitoare sunt în pericol. Pe data de 3 noiembrie 2021, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene tocmai a lansat apelul de proiecte destinate consilierii, formării, găsirii unui loc de muncă și finanțării noilor afaceri, a tinerilor care nu mai sunt în sistemul de învățământ și nici nu lucrează. În total, prin aceste proiecte ar urma să fie ajutați să se integreze în muncă peste 22.500 tineri.

Bugetul total alocat este de 92 de milioane de euro, iar valoarea maximă a unui proiect este de 1 milion de euro. Se va acorda o subvenție (micro-grant) de 25.000 euro pentru o afacere creată de tineri și se estimează că vor fi finanțate peste 800 de afaceri. Pot depune proiecte furnizorii autorizați de formare profesională a adulților, organizațiile sindicale și patronale, ONG-urile, camere de comerț și Industrie etc. Pe bună dreptate, unele dintre aceste entități își pun problema dacă este cazul să depună oferte, câtă vreme guvernanții nu știu de capul lor și suspendă cursurile după ureche.



Comentează știrea

ccplc
6 noiembrie 2021
Smecherie cu nadragii patati

Sigur ca-s multi someri, nu vor sa munceasca pt bani, vor sa frece menta pt bani. Ca barbat, poate intra pe orice santier si isi gaseste loc de munca. Ca si femeie, sunt multe magazine ce au nevoie de lucrator comercial. Dar munca cinstita e "grele" ca nu e loc de feisbuc si tictoc.

Ion
7 noiembrie 2021
ajutoare sociale nemeritate

ministerul muncii de f mult timp trebuia sa schimbe legea de acordare a ajutoarelor sociale... sunt f multe persoane , de ambele sexe, care sunt mai sanatosi/e decat multe persoane care lucreaza efectiv. Sa se taie odata pomana de la stat.

Articole pe aceeași temă

Joi, 04 Noiembrie 2021
Stire din Social : Rata şomajului a ajuns la 2,85%
Pagina a fost generata in 0.4394 secunde