Un nou instrument în lupta de combatere a spălării banilor și a terorismului

146
Un nou instrument în lupta de combatere a spălării banilor și a terorismului - unnouinstrumentinluptadecombater-1610478427.jpg

Articole de la același autor

- Registrul central electronic pentru conturi bancare și conturi de plăți a devenit operațional

Începând din data de 11 ianuarie 2021 a devenit operațional Registrul central electronic pentru conturi bancare și conturi de plăți identificate prin IBAN. Înființarea lui este reglementată de OUG nr. 111/2020, care pune în practică Directiva europeană 2018/843 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

Noul instrument permite identificarea, în timp util, a tuturor persoanelor fizice sau juridice care dețin sau controlează conturi de plăți și conturi bancare identificate prin IBAN, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 260/2012, precum și casete de valori deținute de o instituție de credit pe teritoriul României.

Accesul la Registrul central electronic este asigurat în mod direct și fără întârziere atât pentru Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, cât și pentru autoritățile competente naționale în îndeplinirea obligațiilor care le revin.

Registrul contribuie la combaterea utilizării abuzive a entităților corporative și a altor entități juridice și a construcțiilor juridice în scopul spălării banilor sau al finanțării terorismului, fiind un sprijin în derularea investigațiilor.

Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare conține următoarele informații:

- datele de identificare ale contului și ale clientului titular;

- datele de identificare ale persoanelor care dețin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acționează în numele clientului;

- datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client;

- datele de identificare ale concesionarului casetei de valori.

Elementele de noutate introduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2020 sunt:

- instituțiile raportoare sunt obligate să comunice inclusiv datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client;

- instituirea obligației de raportare și pentru instituțiile emitente de monedă electronică și instituțiile de plată.

ANAF avea acces la conturile bancare și anterior transpunerii Directivei europene mai sus menționate, așa cum prevedea Legea nr. 207/2015, privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5557 secunde