UGIR vrea anularea sesiunii de înscriere pentru Măsura 3. „Sunt abateri grave de la procedură”

801
UGIR vrea anularea sesiunii de înscriere pentru Măsura 3. „Sunt abateri grave de la procedură” - fondciprianlepadatu-1612892859.jpg

Articole de la același autor

Încă un demers al guvernului liberal care ar fi trebuit să vină în sprijinul IMM-urilor este sortit eşecului. Mai multe structuri patronale, membre UGIR au adresat o scrisoare deschisă ministrului Economiei, Claudiu Năsui, prin care îşi exprimă nemulţumirea legată de modul în care s-a desfăşurat sesiunea de înscriere a proiectelor pentru Măsura 3 ajutoare de stat de 50.000 – 200.000 euro nerambursabili.

Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR), la care este afiliată şi Asociaţia Firmelor Constănţene (AFCT) atrage atenţia printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Economiei, Claudiu Năsui, asupra a cinci puncte pe care le-au semnalat în proasta gestionare a sesiunii de depunere de proiecte a Măsurii 3. Primul aspect observat de experţii UGIR se referă la faptul că, deşi programul pentru IMM-uri Măsura 3 era destinat aşa cum îi spune şi numele, întreprinderilor micii şi mijlocii, aplicaţia de înregistrare a permis companiilor încadrate ca întreprinderi mari în conformitate cu Legea 346/2004 să se înscrie. „În lista cu proiectele depuse pe locuri finanțabile se regăsesc nu mai puțin de 20 de companii cu peste 25 de milioane de euro cifră de afaceri, care putem spune cu certitudine de 99,9% că sunt întreprinderi mari, deși această categorie de companii era exclusă prin procedură”, precizează semnatarul scrisorii, Ciprian Lepădatu, directorul general al Asociației Firmelor Constănțene (AFCT).


Scurgeri de informaţii în procedura de depunere

Al doilea punct, care este şi cel mai grav, indicat de profesioniştii UGIR care au cercetat modul în care s-a făcut selecţia proiectelor posibil eligibile, se referă la scurgerile masive de informaţii.

„Aceste scurgeri de informații au permis accesul unor persoane neautorizate la informații care nu erau publice, precum punctajul sau procentul de cofinanțare. Din acest motiv procesul a fost viciat profund”, se arată în document.

Un alt criteriu pentru a beneficia de schema de sprijin Măsura 3 se referea la faptul că, afacerile din sectoarele productive trebuiau să aibă un procent de cofinanţare de peste 50%, ceea ce nu este posibil pentru aplicanţii care desfăşoară activităţi de producţie. Aceştia pot susţine cel mult, procente de cofinanţare cuprinse între 30-50%, deci mult mai mic.

„În afara acestui interval, afacerile productive au diverse alternative, cum ar fi achiziția de echipamente second-hand sau utilizarea unui împrumut bancar sau leasing”, scriu semnatarii scrisorii.

Totodată, se mai subliniază faptul că nu există niciun criteriu care să demonstreze dacă solicitantul a fost afectat sau nu de pandemie, mai ales că obiectivul acestui program tocmai la asta se referă. Concret, să sprijine companiile care au fost afectate de pandemie. Şi bomboana de pe colivă, care a inflamat de câteva zile mediul de afaceri şi chiar l-a făcut pe premierul Florin Cîţu să trimită Corpul de Control la Ministerul Economiei se referă la faptul că Măsura 3 ar fi fost deturnată de la investiţii în sectoarele productive, într-o zonă de proiecte cu tentă speculativă.

Mai exact, este vorba despre achiziţia de imobile, care nu fac obiectul programului. În consecinţă, se solicită anularea acestei sesiuni de depunere de proiecte şi reluarea ei în condiţii de transparenţă şi cu respectarea principiului egalităţii de şanse a aplicanţilor. De asemenea, se mai solicită modificarea noii grile de evaluare, astfel încât aceasta să conțină un criteriu clar, ușor de cuantificat, care să demonstreze faptul dacă solicitantul a fost sau nu afectat de pandemie şi să se elimine RIR-ul din grila de evaluare și introducerea altor criterii financiare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.471 secunde