UE negociază cu Rusia reluarea exportului cărnii de porc

293
UE negociază cu Rusia reluarea exportului cărnii de porc - uesirusiacarnedeporc-1459703265.jpg

Articole de la același autor

Negocierile dintre Uniunea Europeană și Rusia în vederea deblocării comerțului cu carne de porc sunt încurajatoare. Recent a avut loc o întâlnire între Yevgeny Nepoklonov, reprezentantul Rosselkhoznadzor, și Vygaudas U. Ackas, ambasadorul UE. 


Nepoklonov a exprimat angajamentul Rosselkhoznadzor pentru intensificarea cooperării internaționale, având la bază siguranța alimentară. La rândul lui, Vygaudas U. Ackas a subliniat marele interes al Uniunii Europene pentru reluarea relațiilor comerciale cu Rusia, pentru exportul de produse agricole, în special de carne de porc, cartofi și mere.


Vorbind despre posibilitatea reluării exportului de carne de porc de către țările UE, Yevgeny Nepoklonov a explicat că este posibilă numai dacă certificatul sanitar veterinar va conține precizarea că tara exportatoare a fost indemnă de pesta porcină clasică în ultimii trei ani.


Această exigență se regăsește și cazul exporturilor de produse din carne de porc din Finlanda către Kong și China, din Italia către Noua Zeelandă, din Austria în Coreea, din Belgia în Coreea și China etc.


În același timp, reprezentantul Rusiei a precizat că Comisia Europeană nu permite țărilor interesate de exportul de produse de carne de porc pe piața rusă să elibereze astfel de certificate bilaterale. 


Potrivit Vygaudas U Ackas, carnea de porc trebuie să fie exportată de pe teritoriul UE întregi, nu din țările individuale pe bază de regionalizare. El a evidențiat că acest principiu de regionalizare nu este acceptabil datorită faptului că pesta porcină africană se răspândește în teritoriul UE cu viteza de 100 km pe an, în timp ce nu există nici un sistem de urmărire eficientă și garanțiile oferite de UE sunt mai mult decât îndoielnice. Yevgeny Nepoklonov a amintit că garanțiile sub formă de certificat veterinar sunt date de către șeful serviciului veterinar al țării exportatoare și nu de către Comisia Europeană. 


Ca răspuns la propunerea Comisiei Europene pentru o întâlnire la nivel tehnic, Yevgeny Nepoklonov a remarcat că astfel de întâlniri sunt deja active în fiecare lună sau la cel puțin două luni. De asemenea, Nepoklonov Yevgeny și-a exprimat regretul pentru faptul că Rosselkhoznadzor a făcut numeroase cereri legate de controlul alimentelor trecute fraudulos din Uniunea Europeana, iar Comisia Europeana nu a furnizat părții ruse informațiile solicitate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2024 secunde