Ucigașul lebedelor din portul Constanța a fost identificat! Păsările au fost omorâte de gripa aviară

10284
Ucigașul lebedelor din portul Constanța a fost identificat! Păsările au fost omorâte de gripa aviară - ucigasullebedelorsigastelordinpo-1610476373.jpg

Articole de la același autor

Cele mai mari silozuri și magazii pentru cereale și plante tehnice din județul nostru sunt amplasate în portul Constanța. Potrivit datelor prezentate pe site-ul Ministerului Agriculturii, acesta deține o capacitate de depozitare autorizată de 1.747.000 tone, reprezentând peste 5% din cea a țării. Mai mult de două treimi din această infrastructură portuară, este tânără, fiind realizată în ultimii 20 de ani.



O pădure de silozuri


Pe harta capacităților de depozitare portuară, alături de străvechiul siloz construit de inginerul Anghel Saligny, cu capacitatea de 66.000 tone din Danele 17 și 18, se regăsesc capacitățile de depozitare mai vechi sau foarte noi, de 346.000 tone, ale companiei Chimpex. Firma Barter Port Operator dispune de spații de depozitare pentru 105.000 tone de cereale. La rândul ei, compania Socep are autorizate magazii pentru grâne, cu capacitatea de 133.000 tone. Pe digul de nord, la dana gabare, se situează terminalul Canopus, cu o capacitate de depozitare de 110.000 tone. Magazii de cereale mai dețin și companiile: Umex – 15.000 tone, SICIM – 20.000 tone, Frial – 25.000 tone.

Printre cele mai noi investiții din zona de nord a portului se numără silozurile și magaziile companiilor United Shipping Agency - cu capacitatea totală de 278.000 tone, North Star Shipping - 313.000 tone și Comvex - 200.000 de tone. În zona de sud a portului Constanța, pe molul 1S, se află silozurile companiei Silotrans, cu capacitatea de 100.000 tone, iar în zona Midia a portului Constanța, firma Midia Năvodari are o magazie de 6.000 de tone.

Victima poluării

Creșterea numărului capacităților de depozitare a grânelor nu a fost însoțită, în toate cazurile, de adoptarea celor mai bune tehnologii, pentru a se evita poluarea atmosferei și acvatoriului portuar cu pleavă, în timpul operațiunilor de încărcare-descărcare.

De mai mulți ani, Șantierul Naval Constanța este victima poluării cu pleavă provocate de terminalul de cereale vecin, operat de compania United Shipping Agency (USA). Poluarea aerului pune în pericol sănătatea constructorilor de nave de pe platformele de montaj și din docuri, afectează lucrările de vopsire a navelor, fiind necesară refacerea lor.

Decese suspecte

Grânele și pleava căzute pe platforma portuară și în apă, în zona magaziilor și silozurilor atrag numeroase păsări sălbatice: rațe, gâște, lebede și porumbei. De ani și ani, cârduri de lebede vin să ierneze în portul Constanța. Ziua, păsările se duc să se hrănească la silozuri, iar noaptea se retrag în danele liniștite, unde nu au loc operațiuni portuare, cum este acvatoriul Șantierului Naval Constanța.

Săptămâna trecută, în Dana 30 a acestei companii au fost descoperite câteva lebede moarte. S-au emis tot felul de ipoteze privind cauza decesului. Dar în urma analizelor s-a constatat că bietele păsări n-au murit nici din cauza apei din Dana 30, nici de la substanțele cu care sunt tratate grânele pentru a fi protejate de insecte și rozătoare.

Virusul criminal

Adevăratul ucigaș s-a dovedit a fi gripa aviară. La solicitarea cotidianului „Cuget Liber”, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța a comunicat următoarele: „În baza buletinelor de analiză nr. 10122 și 10123 din 9 ianuarie 2021 emise de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, au fost confirmate două cazuri de influență aviară (sau gripă aviară – n.n.) la cadavre de lebede de iarnă, prelevate din Șantierul Naval Constanța, Dana 30, port Constanța, probe suspicionate pentru influența aviară în data de 8 ianuarie 2021, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar - Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Constanța. (…) Confirmarea recentului caz de influență aviară, în județul Constanța, determină Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța să ia măsuri urgente pentru depistarea precoce a oricărui tip de virus ce ar putea circula pe teritoriul județului, constituind un potențial risc pentru sănătatea animală și umană și să vă informeze că se confirmă încărcătură virală ce poate determina evenimente epidemiologice neplăcute.”

Stopați poluarea din portul Constanța!

Între timp, numărul victimelor a crescut. S-au înregistrat noi decese nu doar în rândul lebedelor, ci și al păsărilor mai mici - rațe și gâște sălbatice – semn că epidemia de gripă aviară a luat amploare în portul Constanța.

Autoritatea sanitar-veterinară a informat SNC și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța despre adevărata cauză a morții păsărilor. De acum înainte, cadavrele vor trebui colectate zilnic și predate pentru a fi incinerate.

Stimați cititori, apariția focarului de gripă aviară din portul Constanța a fost favorizată de poluarea cu cereale și pleavă generată de unele silozuri și de incapacitatea instituțiilor statului de o stopa. De la păsările sălbatice, epidemia se poate extinde la păsările de curte, cu consecințe grave pentru economie și pentru populație.

Costurile întregii operațiuni de prevenire a răspândirii gripei aviare ar trebui suportate de cei care au atras păsările, asigurându-le hrana, favorizând, astfel, apariția focarului din portul Constanța.

Ziarul „Cuget Liber” solicită public Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța să ia măsuri urgente și legale pentru oprirea poluării provocate de unele silozuri din portul Constanța și să informeze opinia publică despre rezultatele obținute.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2753 secunde