Trichet: Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat

841
Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat, iar cele inflaționiste s-au redus, în contextul înrăutățirii crizei datoriilor din regiune, a declarat, joi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Bloomberg.
Economia se confruntă cu "o incertitudine deosebit de ridicată și riscuri intensificate", a spus Trichet într-o conferință de presă organizată la Frankfurt, după ce BCE a menținut rata dobânzii la 1,5%.

BCE a redus prognoza de creștere economică pentru zona euro de la 1,5-2,3% la 1,4-1,8% pentru acest an și de la 0,6-2,8% la 0,4-2,2% pentru anul următor, iar Trichet a adăugat că riscurile economice sunt "în mare parte echilibrate".

"În august aceste riscuri se aflau pe un trend de creștere", a adăugat el.

Extinderea crizei din zona euro subminează încrederea în băncile europene și crește costurile împrumuturilor de pe piața financiară, determinând economiști de renume, precum Nouriel Roubini și Joseph Stiglitz, să ceară BCE să reducă rapid dobânda. Banca centrală a majorat rata cheie în aprilie și iulie pentru a combate inflația.

Euro s-a depreciat după remarcile lui Trichet, până la 1,3987 dolari, de la 1,4043 dolari înaintea conferinței de presă. Randamentul obligațiunilor germane pe zece ani a scăzut cu 0,08 puncte procentuale, la 1,828%.

De la majorarea dobânzii de politică monetară în iulie, criza datoriilor din Grecia, Portugalia și Irlanda s-a extins la Italia și Spania. BCE a fost nevoită să înceapă să cumpere obligațiuni ale celor două state de la începutul lunii august.

Temerile privind o nouă rcesiune globală au determinat declinul puternic al burselor la nivel global și au forțat Japonia și Elveția să intervină pentru a opri aprecierea propriilor monede, considerate de investitori plasamente sigure.

Alte bănci centrale se concentrează pe susținerea creșterii, notează Bloomberg. Miercuri, Banca Canadei a anunțat că există o necesitate "limitată" pentru o majorare de dobândă, Riksbank Suedia a abandonat planuri de a urca rata cheie, iar Banca Australiei a semnalat că este pregătită să mențină actualul nivel.

Banca Angliei va fi nevoită să introducă noi măsuri de sprijin în următoarele luni, consideră analiști ai Citigroup și Goldman Sachs. Banca Angliei a menținut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5% și a păstrat activ un program de 200 de miliarde de lire sterline pentru achiziția de obligațiuni.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 08 Septembrie 2011
Stire din Economie : Piloții vor înapoi, la stat
Pagina a fost generata in 1.8806 secunde