X
X
Mai multe ştiri online:
Alertă în shipping!

Trei navigatori români sunt abandonați la bordul a două nave liberiene, la Djibouti

Ştire online publicată Joi, 17 Octombrie 2019. Autor: Ion TIȚA-CĂLIN
Sindicatul Liber al Navigatorilor a transmis un mesaj de alertă, prin care îi informează pe marinarii români că echipajele de pe bulk-carrier-ele "Arybbas" și "Ptolemeos", aparținând companiei Probulk Shipping and Trading, se confruntă cu probleme de neplată a salariilor și de aprovizionare. 


Cele două cazuri au fost raportate la statul de pavilion Liberia și la clubul de asigurare P&I din Londra, urmând a fi puse în aplicare procedurile de securitate financiară a echipajelor în caz de abandon, conform prevederilor Convenției internaționale MLC 2006. 


La bordul navei "Arybbas" se află un singur navigator român, iar pe "Ptolemeos", alți doi români. Dar acasă, în țară, sunt mai mulți navigatori care au lucrat pe respectivele nave și așteaptă să li se achite salariile restante.
"SLN atenționează personalul navigant să evite angajarea pe aceste nave. Recomandăm evitarea ambarcării pe nave care întâmpină deja astfel de probleme. Pentru o informare corectă înaintea semnării contractului individual de muncă accesați și site-ul www.itfseafarers.org. Informații detaliate se pot găsi și la Sindicatul Liber al Navigatorilor numai pentru membrii de sindicat", precizează comunicatul.


Românul de pe nava "Arybbas" (fostă "Anarchos") este constănțean. Are funcția de electrician. A fost recrutat prin intermediul unei companii de crewing din Constanța. El este cel ce a adus cazul în atenția sindicatului, solicitându-i ajutorul, deși nu face parte din organizație. Marinarul a relatat că a cerut în mai multe rânduri să fie repatriat, întrucât încă din prima lună de voiaj nu a fost plătit, fiind ținut în continuare la bord împotriva voinței sale. 


Angajatorul, neavând interes să îl înlocuiască, i-a solicitat să mai facă un voiaj din Yanbu, Arabia Saudita, la Djibouti, promițându-i că îl va plăti și repatria. Dar nici de această dată nu s-a ținut de cuvânt. La câteva zile după ce nava a ajuns în Djibouti, compania Probulk Shipping and Trading nu a mai răspuns la emailuri, iar telefonul ei este mut.  


Navigatorul susține că agenția de crewing care i-a recrutat pe români "a știut situația acestei companii care nu a mai plătit salariile echipajelor din 2018, sau a plătit un salariu la trei sau patru luni, rămânând cu debite către echipaje care acumulează șapte sau opt luni neplătite, dar a continuat să trimită echipaje acestei companii de shipping."


Cei mai mulți navigatori de pe nava "Arybbas" sunt filipinezi. Ei au acționat prin agenția de crewing care i-a recrutat, anunțând că vasul a fost abandonat de către Probulk Shipping and Trading. Mai apoi, asiguratorul navei a trimis un reprezentant la fața locului, care a luat legătura cu echipajul și a promis că va reveni cu o decizie a companiei de asigurare.


Cei trei români ar fi putut evita necazurile prin care trec în prezent, dacă ar fi fost membri de sindicat. Înainte de semnarea contractului de îmbarcare, ar fi putut obține, de la SLN, informații despre situația navei și, cu siguranță, ar fi refuzat să mai plece în voiaj. 


Având în vedere situația disperată și faptul că nimeni altcineva nu îi poate ajuta pe cei trei români abandonați, conducerea SLN a decis să intervină în favoarea lor, în limitele permise de statul organizației. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Vineri, 18 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!" 16553 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!"
Economie
Sambata, 19 septembrie Foto : Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși! 2518 vizite, 0 comentarii Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși!
Social
Marti, 15 septembrie Foto : Fostul primar Marian Iordache a trecut în eternitate! Cum putea fi salvat 1516 vizite, 0 comentarii Fostul primar Marian Iordache a trecut în eternitate! Cum putea fi salvat
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1488 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1268 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.4255 secunde