Topul profitabilității în județul Constanța e dominat de industria portuară și comerț

600
Topul profitabilității în județul Constanța e dominat de industria portuară și comerț - industriaportuaradominatopulprof-1572907226.jpg

Articole de la același autor

Care sunt cele mai profitabile sectoare de activitate din județul Constanța? Industria portuară și comerțul domină detașat în topul realizat de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. 20 dintre primele 100 de locuri, ierarhizate după profitul brut din exploatare, sunt ocupate de companiile de operare portuară și serviciile conexe, de cele care administrează porturile maritime, de firmele de remorcaj, agenturare, aprovizionare a navelor și de crewing.




Comerțul - cu precădere cel de produse agricole, animale vii, îngrășăminte și produse chimice - se situează pe poziția a doua, cu 19 firme din total.


Pe locul trei se află agricultura, cu 12 unități, din care 11 au ca obiect de activitate culturile agricole, iar una, creșterea animalelor. 
Pe poziția următoare de află Industria, cu opt companii, reprezentând domenii diverse: prelucrarea petrolului, producția de mase plastice, producția materialelor de construcții, a îngrășămintelor chimice, a construcțiilor metalice și a aparaturii electronice.


Locul cinci este împărțit de sectorul construcțiilor și industria hotelieră, a restaurantelor și turismului, fiecare cu câte șapte companii. 


În top 100 mai sunt reprezentate: sectorul serviciilor imobiliare (șase firme), activitățile de transport auto (patru firme), servicii diverse (patru firme), activitatea de furnizare a utilităților, apă, electricitate (două firme), sectorul jocurilor de noroc (două firme), serviciile de salubritate (două firme), serviciile de pază (două firme), serviciile medicale, industria farmaceutică și cea a spectacolelor (cu câte o firmă fiecare). 


Prima poziție în acest clasament este ocupată de Rompetrol Rafinare, care a realizat un profit brut din exploatare de peste 111,089 milioane de lei. Este urmată de: 2. Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (95,838 milioane de lei); 3. House 3000 Real Estate Investment SRL – constructor (52,493 milioane de lei); 4. Ameropa Grains – angrosist de cereale (52,273 milioane de lei); 5. Alezzi Beach Resort SRL – dezvoltator imobiliar (46,283 milioane de lei); 6. North Star Shipping SRL – operator portuar (41,790 milioane de lei); 7. Constanța South Container Terminal SRL - operator portuar (41,325 milioane de lei); 8. Chimpex SA - operator portuar (37,182 milioane de lei); 9. GSP Offshore SRL – activități anexe extracție de petrol (33,159 milioane de lei), 10. Celco SA – producător de materiale de construcții (30,227 milioane de lei).
x    x     x
Vă propun, stimați cititori, să aruncăm o privire în urmă cu 18 ani. La acea vreme, Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța a întocmit clasamentul celor mai profitabile firme din județ, pentru anul 2001.
În topul primilor 50 agenți economici, ierarhizați după profitul net înscris în bilanțul contabil (pe care l-am actualizat în lei noi), primul loc i-a revenit Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, cu 24,613 milioane lei. Următoarele locuri erau ocupate de: 2. Socep - 14,261 milioane lei; 2 . RAJA - 11,713 milioane lei; 4. Petroconst - 10,943 milioane lei; 5. Argus - 10,201 milioane lei; 6. Oil Terminal - 7,740 milioane lei; 7. Mamaia SA - 7,304 milioane lei; 8. Daewoo - Mangalia Heavy Industries - 6,917 milioane lei; 9. Celco - 6,051 milioane lei; 10. Neptun - Olimp - 5,284 milioane lei și altele.
Atunci, ca și acum, companiile din industria portuară dețineau cele mai multe locuri din Top 50. Interesant este faptul că marile companii din turism (care se aflau la începutul procesului de privatizare sau mai exact, de vânzare a activelor, dețineau locurile 7, 10, 35 și 38 în acest clasament.


La acea vreme, Petromidia, actuala Rompetrol Rafinare, nu avea cum să figureze în topul profitabilității. Rafinăria fusese în pragul falimentului, trecuse prin privatizarea nereușită cu firma turcească Akmaya și abia ce fusese repornită de investitorul Dinu Patriciu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.261 secunde