Taxa pe lăcomie din România le reamintește băncilor de riscurile din Europa de Est

1506
Taxa pe lăcomie din România le reamintește băncilor de riscurile din Europa de Est - taxa-1545320508.jpg
Intenția autorităților din România de a consolida bugetul cu o nouă taxă ar trebui să le reamintească băncilor străine prezente în Europa de Est cât de vulnerabile pot fi în această regiune, transmite Bloomberg, consultat de Agerpres.

Confruntat cu un deficit de aproximativ 30 miliarde lei, Guvernul de la București s-a îndreptat spre ținte cu buzunare adânci și nu a trebuit să caute prea departe. Cu o singură excepție, toate marile bănci din România sunt deținute de grupuri mamă din Austria, Franța, Italia sau Ungaria, care, după câțiva ani dificili în urma crizei financiare mondiale, se bucură din nou de marje mai bune și ritmuri de creștere mai mari decât acasă.

"În condițiile în care sistemul bancar este în mare parte deținut de bănci străine, o taxă pe bănci este un instrument convenabil din punct de vedere politic pentru a transfera povara înăspririi fiscale de la actorii interni spre cei străini. Cei care urmăresc evoluțiile din Europa de Est ar trebui să fie familiarizați cu acest model", spune analistul Morgan Stanley, Pasquale Diana.

Ungaria, Slovacia și Polonia se numără printre celelalte state ex-comuniste unde băncile străine care au câștigat poziție de piață sunt lovite cu taxe și, în cazul Ungariei, trebuie să suporte costurile rezolvării problemei creditelor ipotecare în franci elvețieni.

Ultimul șoc la adresa sistemului financiar din România a venit marți, când ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că va introduce o taxă pe activele financiare ale băncilor pentru a genera venituri suplimentare de 3,6 miliarde lei anul viitor și a ajuta astfel menținerea deficitului bugetar să respecte limita de 3% din PIB cerută de Uniunea Europeană.

Una dintre cele mai importante măsuri anunțate marți de ministrul Finanțelor vizează o "taxă pe lăcomie" care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituțiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 și 6 luni depășesc o anumită valoare.

"Se propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice o taxă pe activele instituțiilor financiar-bancare, denumită taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce se întâmplă azi în România, care se aplică instituțiilor în cazul în care ratele ROBOR la 3 luni și 6 luni depășesc o anumită valoare procentuală. Taxa se stabilește pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 și la 6 luni, atunci când este depășită valoarea de 1,5%. Acesta este pragul până la care nu se aplică o astfel de taxă", a explicat Teodorovici.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9396 secunde