SURE a salvat Europa de o criză economică mai profundă

116
SURE a salvat Europa de o criză economică mai profundă - sureasalvateuropadeocrizaeconomi-1616435601.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a publicat prima evaluare preliminară privind impactul SURE - instrumentul în valoare de 100 de miliarde de euro conceput pentru a proteja locurile de muncă și veniturile afectate de pandemia de Covid-19.

Raportul a constatat că SURE a atenuat impactul socio-economic grav al crizei provocate de pandemie, contribuind la un nivel mai redus al creșterii șomajului în statele membre, comparativ cu perioada crizei financiare mondiale, în pofida faptului că statele respective au înregistrat, de această dată, o scădere mai mare a PIB-ului.

Instrumentul SURE oferă sprijin financiar sub formă de împrumuturi acordate de UE statelor membre, în condiții avantajoase, pentru a finanța programe naționale de șomaj tehnic și alte măsuri similare cu scopul de a menține locurile de muncă și a sprijini veniturile, în special pentru persoanele care desfășoară activități independente, precum și unele măsuri legate de sănătate.

Comisia a propus, până acum, un sprijin financiar total în valoare de 90,6 miliarde de euro pentru 19 state membre. SURE mai poate pune la dispoziție o asistență financiară suplimentară în valoare de 9 miliarde de euro, iar statele membre pot depune, în continuare, cereri de sprijin.

Raportul Comisiei a constatat că, în 2020, SURE a sprijinit între 25 și 30 de milioane de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din totalul salariaților din cele 18 state membre beneficiare.

Raportul estimează, de asemenea, că între 1,5 și 2,5 milioane de firme afectate de pandemie au beneficiat de sprijinul SURE, ceea ce le-a permis să își păstreze lucrătorii.

Grație ratingului de credit ridicat al UE, statele membre care au recurs la SURE au realizat economii estimate la 5,8 miliarde de euro din plata dobânzilor, economii pe care nu le-ar fi putut realiza dacă ar fi emis datorie suverană.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 17 Martie 2021
Stire din Economie : Previziuni pentru anul agricol 2021
Pagina a fost generata in 2.5841 secunde