Suntem condamnați să practicăm cea mai grea meserie!

233
Suntem condamnați să practicăm cea mai grea meserie! - suntemcondamnatisapracticamceama-1555938080.jpg

Articole de la același autor

Știți care este cea mai grea meserie din România? Unii veți fi tentați să spuneți că este cea de constructor. Ce poate fi mai dificil decât să muncești din zori și până noaptea pe șantiere, cocoțat pe schele, pârjolit de soare și murat de ploi? Alții veți spune că nimic nu se compară cu grozăviile din viața marinarilor: furtuni, uragane, naufragii, pirați și sfâșietorul dor de casă. "Ehei, astea sunt nimicuri! - îmi șoptește un discipol al lui Esculap. Cel mai greu e să fii medic, să lupți cu bolile, durerea și moartea."

Stimați cititori, munca pe schele, naufragiile și bolile sunt, totuși, floare la ureche pe lângă greutățile "meseriei" de contribuabil! Da, este adevărat, pe vremea fanarioților era simplu să fii contribuabil! Nu trebuia să depui niciun efort. Venea perceptorul la tine acasă și ridica birul. Dacă nu aveai bani, se mulțumea cu grâul din hambar, cu porcul din bătătură sau vaca de pe izlaz.

Acum, e cu totul altfel. În loc de un singur bir, există o mulțime de taxe, impozite, contribuții și dări parafiscale, al căror număr nimeni nu le mai ține socoteala. Pentru achitarea lor, contribuabilul trebuie să completeze un munte de declarații fiscale complicate, pentru a căror descifrare trebuie să studieze Vechiul și Noul Testament al Fiscului: Codul fiscal și Codul de procedură fiscală. Și întrucât buchea lor este prea complicată și plină de mister, de nu o înțeleg nici finanțiștii, s-au elaborat o mulțime de documente ajutătoare, de norme de aplicare și ghiduri.

În plus, o armată de inspectori fiscali îi ajută pe contribuabilii rătăciți în labirintul declarațiilor fiscale, dându-le consultații și ajutându-i să iasă la lumină.

Ce ți-e și cu revoluția tehnico-științifică! Uite că a produs schimbări și în meseria de contribuabil. Astăzi, plătitorul de taxe și impozite trebuie musai să știe să opereze pe computer, să lucreze cu internetul, să intre în contact cu Fiscul prin serviciul Spațiul privat virtual și să transmită declarații fiscale online. Iar dacă își prinde, iarăși, urechile în complicatele declarații, are pe site-ul Fiscului o secțiune special dedicată formularelor fiscale și instrucțiunilor de completare a acestora.

Vă întrebați dacă informatica a ușurat viața contribuabilului? Da de unde? Declarațiile fiscale sunt la fel de multe și de complicate, iar cozile de la ghișeele Fiscului s-au mutat în spațiul virtual. Astăzi serverele instituției cad mai des decât frunzele toamna, obligând plătitorii de taxe și impozite să aștepte ore și chiar zile pentru a transmite declarațiile.

În slujba statului

Stimați cititori, dintre toți contribuabilii, agenții economici o duc cel mai greu. Pentru a-și putea achita dările către stat, sunt obligați să țină o armată de contabili. Serviciul de contabilitate ar trebui să servească, în primul rând, agentului economic. El este instrumentul care îl ajută în buna gestionare a afacerii, în atingerea scopului: vânzarea produselor sau serviciilor pe piață și obținerea unui profit cât mai mare.

Dar Fiscul a deturnat activitatea de contabilitate din cadrul societăților comerciale, forțând-o să se organizeze în interesul statului. A îndepărtat-o de rolul său fundamental, aservindu-și-o. A obligat-o să se complice, să se birocratizeze, să devină un scrib care ține evidența zecilor de taxe, impozite, contribuții și tarife percepute de stat.

Sistemul contabil actual este extrem de greoi și foarte costisitor. La nivel național, sute de mii de contabili și economiști sunt mobilizați pentru a plimba datele financiar-contabile prin circa 400 de conturi, pentru a produce, lună de lună, mii de tone de evidențe, rapoarte, note de justificare, declarații, borderouri, balanțe. E o producție care nu hrănește pe nimeni și nu ține de cald nimănui. E o risipă imensă de resurse materiale și umane, pe care, în ultimă instanță, o suportă consumatorul final.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6293 secunde