Știți ce aveți pe rafturi și în galantare? Încep testările ADN în alimente care conțin carne de vită

318
Știți ce aveți pe rafturi și în galantare? Încep testările ADN în alimente care conțin carne de vită - carne-1362151949.jpg
Potrivit unei recomandări a Comisiei Europene, România trebuie să efectueze o serie de controale în vederea determinării ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializării care conțin carne de vită sau etichetate ca având în compoziție carne de vită, dar și pentru descoperirea prezenței reziduurilor de fenilbutazonă în carnea de cal.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că recomandarea Comisiei Europene pentru România este să efectueze, în cadrul controalelor oficiale, începând cu data de 1 martie 2013, 100 de prelevări de probe pentru determinarea ADN-ului de cal, din această categorie de alimente.

"Aceste controale au drept scop verificarea alimentelor care sunt declarate ca fiind sau conținând carne de vită în scopul identificării eventualelor substituiri cu carnea de cal. Tipurile de produse alimentare din care se vor preleva probe sunt: carne tocată, carne preparată (mici trași, pastă de mititei), produse din carne și produse compuse conținând carne de vită, fierte sau afumate, produse din carne gătite pe bază de carne tocată, produse compuse pe bază de foietaj și carne tocată etc.) din producția internă, din schimburi intracomunitare sau importuri", au explicat reprezentanții ANSVSA.

Probele se vor preleva din produse de la carmangerii, restaurante, cantine, unități de catering, patiserii, fast - food-uri, unități de tip supermarket, hipermarket etc.

Deocamdată Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța încă nu a primit un document oficial de la ANSVSA prin care aceasta să dispună începerea acestor controale, și să vină cu recomandările necesare, a precizat directorul instituției, dr. Geronimo Brănescu, contactat în prima parte a zilei de vineri, așadar nu se cunoaște și câte probe efective o să-i revină județului Constanța, dacă se va face o astfel de distribuire. Imediat ce documentul necesar va ajunge la Constanța, va începe însă și prelevarea de probe.

În ceea ce privește detectarea reziduurilor de fenilbutazonă, recomandarea Comisiei este de a se preleva o probă de carne de cal la 50 de tone. România va trebui să efectueze un număr de 168 de probe. Probele trebuiau să fie recoltate din abatoare și unități de tranșare independente, tot începând cu data de 1 martie.

Cheltuielile ocazionate pentru prelevarea probelor în cadrul programului de control coordonat vor fi suportate în proporție de 75% de către Uniunea Europeană, cu un maxim de 300 euro/test.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5506 secunde