Stimulente financiare pentru investițiile de interes strategic național și local

251
Stimulente financiare pentru investițiile de interes strategic național și local - fondstimulentefinanciarepentruin-1590592801.jpg

Articole de la același autor

Ieșirea din criza economică în care ne-a aruncat pandemia Covid a devenit principala prioritate a omenirii. Oamenii de afaceri, instituțiile financiar-bancare, patronatele, camerele de comerț, guvernele și organismele internaționale caută soluții.

Ajutoarele de stat au devenit colacul salvator al afacerilor afectate de criza Covid. Deși mai permisivă în privința acordării acestora, Uniunea Europeană atenționează statele membre să nu sară calul.

Deputații Comisiei pentru afaceri economice și monetare subliniază că toate instrumentele de ajutor de stat, precum subvențiile sau împrumuturile cu dobândă zero trebuie să fie proporționale și să fie alocate într-un mod transparent. Ajutorul de stat trebuie să fie temporar, limitat și conceput pentru a evita falimentele.

În România, dialogul dintre Executiv, organizațiile patronale și bancheri a dus la conturarea mai multor soluții. Guvernul a anunțat că lucrează la un program de relansare economică centrat pe investiții, care ar urma să fie prezentat public peste câteva zile.

Investițiile de stat în domeniul infrastructurii, dar și cele private, vor fi motorul principal al renașterii economiei, iar parteneriatul dintre guvern și sistemul financiar-bancar va asigura funcționarea lui.

Între timp, se pregătește terenul pentru lansarea viitoarelor proiecte de investiții. În ședința din 27 mai 2020, Executivul a adoptat o ordonanță de urgență prin care se reglementează acordarea sprijinului financiar pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice în următoarele domenii de interes strategic național și local:

- transport și transport intermodal;

- apă – apă uzată;

- gestionarea deșeurilor;

- mobilitate urbană; regenerare urbană;

- infrastructură rutieră de interes județean;

- centre de agrement, baze turistice (tabere școlare);

- infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu;

- specializare inteligentă.

Administrațiile locale din județul Constanța ar trebui să profite de această oportunitate și să lanseze propriile programe de relansare economică, bazate pe investiții.

Totodată, în cadrul ședinței de guvern de ieri, au fost eliminate două bariere din calea sprijinirii mediului de afaceri. Astfel, la acordarea de credite garantate în proporție de 80% - 90% de către stat, companiile beneficiare nu vor mai fi obligate să contragaranteze, prin ipotecarea bunurilor mobile și imobile din patrimoniu. În al doilea rând, ajutorul de stat va fi acordat tuturor agenților economici care îl solicită, nu doar celor ce demonstrează că au fost afectați de criza Covid.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4498 secunde