Statul român se împrumută pe rupte pentru a-și achita datoriile

182

Articole de la același autor

Cu un deficit bugetar de 47,98 de miliarde de lei, la finalul primelor zece luni ale anului și cu un nivel al datoriei publice de 49,5% din PIB, la data de 30 septembrie 2021, statul român este nevoit să se împrumute lună de lună pentru a-și acoperi cheltuielile de funcționare și a achita creditele scadente.

La sfârșitul săptămânii trecute, Adrian Câciu, noul ministru al finanțelor, a semnat acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare și Reziliență încheiat între Comisia Europeană și România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro. Împrumutul va fi folosit pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de către partea română a jaloanelor și țintelor prevăzute în reformele și investițiile asociate împrumutului.

Totodată, Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanțare de 13% din împrumut (cca 1,94 miliarde de), după intrarea în vigoare a acordului.

România beneficiază, prin PNRR, de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant și restul împrumut. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4569 secunde