Statul - principala sursă a inegalității sociale din România

128
Statul - principala sursă a inegalității sociale din România - statulprincipalasursaainegalitat-1617717243.jpg

Articole de la același autor

Diferența dintre câștigurile celor mai bogați și celor mai săraci europeni a crescut chiar înainte de a izbucni criza Covid, arată datele oficiale ale UE.

Tabloul de bord social al Comisiei Europene, care măsoară progresul în punerea în aplicare a Pilonului drepturilor sociale, arată că, în anul 2010, cei mai bogați 20% dintre europeni câștigau de 4,9 ori mai mult decât cei mai săraci 20%. Patru state membre - Spania, Lituania, România și Letonia – erau caracterizate ca având „performanțe mai scăzute” în această privință.

Până în anul 2019, discrepanța a crescut, cei mai bogați 20% dintre europeni ajungând să câștige de 5,1 ori mai mult decât cei mai săraci 20%. Celor patru țări din categoria cea mai joasă li s-au alăturat Bulgaria și Italia.


Confederația Sindicatelor Europene avertizează că pandemia Covid-19 va accentua și mai mult inegalitatea socială, insecuritatea financiară și sărăcia.

În România, statul este principalul generator al inegalității sociale, prin folosirea taxelor și impozitelor pentru a acorda privilegii salariale, sporuri și pensii speciale unor categorii de bugetari. În prezent, principalul decalaj al veniturilor din țara noastră este cel dintre salariile și pensiile bugetarilor și cele ale lucrătorilor din sectorul privat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5876 secunde