Statele UE vor folosi solidar resursele de gaz, în situațiile de criză

176
Statele UE vor folosi solidar resursele de gaz, în situațiile de criză - stateleuegaze-1505290414.jpg

Articole de la același autor

Un stat UE care se confruntă cu o criză urgentă de gaze poate să ceară asistență transfrontalieră de la statele învecinate, conform noilor reguli de cooperare aprobate de Parlamentul European.


Alimentarea corespunzătoare cu gaz a caselor, centralelor de încălzire și a serviciilor sociale importante, cum ar fi spitalele, este considerată prioritară. Un stat membru poate activa mecanismul de solidaritate și poate cere ajutor altor state membre pentru a combate o criză gravă.


Noile reguli grupează statele membre în "patru grupuri de risc", care vor participa în "cooperare asociată riscului" și vor lua măsuri comune de evaluare a riscului, de prevenire și de reacție în situații de urgență.


Vor exista trei niveluri de criză privind alimentarea cu gaze - alertă timpurie, alertă și urgență - pe care statele membre le vor putea notifica spre Comisia Europeană și spre autoritățile competente din grupurile lor de risc și din statele membre învecinate.
Comisia Europeană va putea cere acces la orice contract de alimentare cu gaze important pentru siguranța resurselor (care reprezintă 28% din consumul anual de gaz în statul membru). Comisia poate cere și detalii privind alte acorduri comerciale relevante pentru încheierea unui contract de alimentare cu gaz, inclusiv contracte privind infrastructura.


Raportorul Jerzy Buzek (PPE, PL) a declarat: "Cetățenii noștri nu trebuie privați de alimentarea cu gaze a casele lor. Statele membre se angajează să se ajute în cazul în care alimentarea cu gaze a cetățenilor este întreruptă. Noul regulament va întări cooperarea regională în planificarea situațiilor de urgență și în prevenirea crizelor, iar contractele pentru gaze vor fi mai transparente." 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5994 secunde