START pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

169
START pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă - startreactoarele3si4-1606159085.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a aprobat, recent, acordul parafat în Statele Unite ale Americii, privind cooperarea în domeniul nuclear şi colaborarea pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi lucrări de retehnologizare.

„Acceptul, care a venit de la Bruxelles, ne permite să demarăm în forţă relaţia cu partenerii americani şi să atragem alţi parteneri pentru o colaborare într-un consorţiu euroatlantic, Canada - Franţa. Pentru retehnologizarea Unităţii 1, pentru construirea reactoarelor şi pentru elaborarea proiectelor din domeniul energetic am obţinut în SUA finanţare de 7 miliarde de dolari”, a anunţat pe Facebook, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Tehnologia care va fi folosită la Cernavodă va rămâne „CANDU”. Această tehnologie a fost dezvoltată în Canada în anii 50-60, iar denumirea este un acronim care provine de la CANada Deuterium Uranium. Pentru construcţia unităţilor de la Cernovadă s-a folosit tehnologia CANDU datorită caracteristicilor de securitate nucleară şi a robusteţii tehnologiei. Reactorul foloseşte uraniu natural, utilizând apă grea de puritate nucleară. Construirea reactoarelor 3 şi 4 se va face în parteneriat între Statele Unite ale Americii şi cu parteneri din Uniunea Europeană. Există deja o foaie de parcurs în domeniul cooperării nucleare civile cu societăţi de renume din Franţa. „Este o reuşită care va aduce nu doar securitate energetică în România, ci şi investiţii, locuri de muncă, antrenare pe orizontala economiei şi toate beneficiile care vin în urma unui parteneriat de o asemenea importanţă. Am avut dreptate să pariez pe potenţialul energetic al României, pe avantajele noastre competitive şi pe relaţia cu parteneri strategici importanţi şi relevanţi. Economia şi energia României sunt prea importante să fie lăsate pradă înţelegerilor făcute pe genunchi, pe interese politice „la mica înţelegere”, a subliniat ministrul Energiei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Noiembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.4129 secunde