Specializări noi pentru navigatorii români

640
3
Specializări noi  pentru navigatorii români - umc2-1376408684.jpg

Articole de la același autor

r UMC pregătește ofițeri specialiști în electronică și telecomunicații navale și masteri off-shore

Piața forței de muncă marinărești este într-o continuă schimbare. O presează tendințele din economia mondială, progresul tehnologic, competiția dintre armatori. În calitate de furnizor de echipaje pentru flota mondială, România trebuie să țină seama de evoluția cererii.

Se știe că instituțiile de învățământ marinăresc lucrează pentru viitor, că obligația lor este să-și adapteze planurile și programele de pregătire de astăzi la cerințele de peste patru-cinci ani ale shipping-ului internațional.

"Universitatea Maritimă din Constanța - a declarat prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, prorector pentru relații internaționale și dezvoltare instituțională - își consolidează ambele sectoare de pregătire: cel naval și cel complementar. În cadrul specializărilor navale, numărul de locuri pentru electromecanică și electrotehnică a crescut, fiind, la acest moment, egal cu cel de la punte. Tendința este de creștere la domeniile tehnice. În viitor, vom avea mai mulți studenți la electrome-canică și electrotehnică și mai puțini la specializarea punte. Noutatea esențială pe care o aducem este pregătirea studenților noștri în domeniul electronicii și telecomu-nicațiilor. Volumul de echipamente electronice și automatizări a crescut și au fost introduse noi tehnologii informatice și de comunicații. Noi venim cu o specializare nouă, care, în baza Convenției de la Manila, poate fi asimilată celei a ofițerilor cu specialitatea electrotehnică sau electromecanică, dar având cunoștințe suplimentare de electronică și telecomunicații. Domeniul complementar celui naval asigură spe-cializări precum ingineria mediului ori inginerie economică, cerute în sectorul serviciilor conexe shipping-ului."

Creșterea volumului de activități off-shore, la nivel mondial, se reflectă într-o cerere tot mai mare de echipaje specializate. Răspun-zând nevoilor pieții, UMC deschide, în premieră pentru România, începând cu anul universitar 2013 - 2014, un masterat off-shore. "Acesta se adresează întregii game de specializări ce pot fi regăsite la bordul unor nave și instalații din industria off-shore. UMC a semnat, deja, contractul de achiziție pentru un simulator complex de dynamic position. Un prim modul a fost deja instalat la universitate. Probabil că, până la 1 octombrie 2013, simula-torul va fi integral livrat. Masteratul se adresează cu precădere absol-venților noștri, dar și absolvenților tuturor universităților din lume care doresc să se perfecționeze în acest domeniu. La nivel mondial, sunt puține instalații care permit o asemenea pregătire. Până de curând erau doar în Italia, Norvegia și Anglia. Acum, există și în România" - spune prorectorul.

Împreună cu Organizația Universităților de la Marea Neagră și Nautical Class, UMC a inițiat un proiect de marketing educațional, în ve-derea pregătirii on-line în specializările off-shore. Acesta se află în faza de discuții, dar interesul pentru realizarea lui este uriaș.

"Dacă proiectul va fi materializat - afirmă Panait, ne vom adresa nu numai celor ce vin să se pregă-tească la Constanța, pe module de o săptămână, ci și celor ce se află pe mare, la bordul navelor și instalațiilor off-shore și care doresc să se perfecționeze. Iată că, acum, când ne aflăm în fața unor sărbători importante pentru navigatorii români - Ziua Marinei Române și Sfânta Maria -, venim cu noutăți care înseamnă consolidarea cifrei noastre de școlarizare și deschiderea unor noi direcții de pregătire."

Comentează știrea

Sagau
14 august 2013
Cursuri DP

Asemenea simulatoare mai sunt la: Bucuresti , Odesa , Croatia , Franta(Marsilia) , etc ...

motorist
17 august 2013
Praf in ochi

ofiterii mecanici pregatiti la UMC sunt praf, praf, praf! Scoala de 2 lei!

Doru
24 iunie 2015
acelasi

Bine mai ca cei la fac la Academie sunt asi! hai sa fim seriosi ca in loc sa se faca ceea ce trebuie si ma refer la specialiate se face 99% matematica!

Răspuns la: Praf in ochi
Adăugat de : motorist, 17 august 2013
ofiterii mecanici pregatiti la UMC sunt praf, praf, praf! Scoala de 2 lei!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6548 secunde