SLN și Universitatea Maritimă din Constanța lansează proiectul "Cadetul român"

1017
9

Articole de la același autor

Sindicatul Liber al Navigatorilor a marcat, ieri, printr-o conferință de presă, Ziua Maritimă Mondială. Aceasta este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 28 septembrie. 


Tema aleasă pentru această ediție, de către Organizația Maritimă Internațională (IMO), este: "Conectarea navelor, porturilor și oamenilor". Ea scoate în evidență importanța dezvoltării legăturilor dintre toate sectoarele maritime, se arată în mesajul secretarului general al IMO, Kitack Lim, rostit cu acest prilej. 


Transportul maritim este indispensabil omenirii, iar statele lumii trebuie să pună în aplicare strategiile maritime, printr-o abordare comună, care să contribuie la facilitarea shipping-ului, să-i sporească eficiența și siguranța, să asigure protecția mediului marin și securitatea maritimă.


IMO consideră că transportul maritim și porturile reprezintă un motor important al stabilității globale și dezvoltării durabile pentru binele tuturor oamenilor.


"În zilele noastre, sindicatele navigatorilor au rămas ultimul apărător al lucrătorilor de pe mările și oceanele lumii, împotriva abuzurilor și legilor nedrepte. SLN militează pentru mai buna protecție a echipajelor. Se știe că în Europa există o criză a locurilor de muncă, marinarii europeni fiind dezavantajați din cauza politicii duse de unele companii de navigație. SLN este reprezentat în comisia de dialog social de la Bruxelles și împreună cu celelalte sindicate vrem să impunem Uniunii Europene să accepte criterii care să asigure competitivitatea navigatorilor comunitari pe piața shipping-ului", a declarat Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor, în fața ziariștilor.


Cu prilejul Zilei Maritime Mondiale, SLN relansează proiectul "Cadetul român", inițiativă prin care se asigură un număr de locuri de practică pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior marinăresc, a anunțat liderul SLN. 


Lansat în 2014, proiectul a găsit sprijin doar din partea Universității Maritime din Constanța. "Sperăm ca împreună să reușim să cofinanțăm practica pe mare a 30 până la 50 de studenți. Săptămâna viitoare vom începe negocierile cu câteva companii de navigație pentru a-i prelua. Reușita acestui început va fi un exemplu pentru întreaga comunitate din shipping-ul românesc, care sperăm că ni se va alătura în acest proiect", a spus liderul SLN.


Vorbind despre Convenția internațională privind munca și viața pe mare - MLC 2006, Mihălcioiu a afirmat că acesta este aplicată parțial de către autoritățile române. SLN continuă demersurile pentru respectarea ei în integralitate. 


Protecția socială a navigatorilor români continuă să fie problematică. "Avem în fiecare lună aproape o sută de cazuri de navigatori care suferă de pe urma unei legislații lacunare. România are nevoie de un contract colectiv de muncă pentru navigatori, care să cuprindă condițiile minime ce trebuie respectate de companiile de crewing și angajatori. Este nevoie ca o instituție a statului să inspecteze respectarea contractelor de muncă de către agențiile de crewing. În prezent sunt navigatori care semnează un contract de muncă în țară, cu compania de crewing, iar când ajung la navă semnează altul, cu armatorul. Alți navigatori semează contractul pe patru luni, dar sunt obligați să muncească șase luni sau mai mult. Unii navigatori se îmbolnăvesc la bord și nu beneficiază de niciun sprijin financiar, de nicio compensație. Cu aceste necazuri se confruntă navigatorii pe ale căror nave nu sunt contracte colective de muncă de tip ITF și care nu sunt membri de sindicat", a afirmat liderul SLN. 


Alături de Adrian Mihălcioiu, la conferința de presă au participat Costică Stici, vicepreședintele Sindicatului Liber al Navigatorilor, și secretarul general, Aurel Stoica.




Comentează știrea

ufo13
29 septembrie 2017
Cadet Roman

Treaba cu cadetia la noi la romani este ca daca nu ai cunostinte si bani de dat ´spaga´nu iti ia nimeni viitorul ofiter aspirant ,majoritatea companiilor din Constanta,sunt pe spaga ex.Queen Liz si numarul poate continua,dar ma opresc aici,isi bat joc de copii si ii pun numai pe drumuri si l-e promit praf de stele.

Alex
29 septembrie 2017
Spaga la domnu mihalcioiu

In primu rand domnu mihalcioiu sa demisioneze este un mare mincinos.el nu are curaj sa se impună în fata agențiilor ca ia prea multa șpagă. Agenți care ia șpagă în constanta Quin Liz este nr 1 Petro Job la fel dacă nu dai bani nu pleci sunt f multe agenți la fel.deci cel mai bine trebuie sa meargă la pușcărie domnu mihalcioiu și sper sa citească acest mesaj

DODO
29 septembrie 2017
vorbe !

ce s-a facut cind programul a fost lansat ? ca acum vad ca-l RElansati !

Dragnea
29 septembrie 2017
La pușcărie cu penalii din IMO

Numai bla bla bla spuneți dracului ceva concret, ce faceți de exemplu pentru toți studenții care termină facultatea și nu pot să facă cadeția s-au nu își găsesc de lucru , cum îi ajutați voi, voi vă intruniți că să vă vedeți la un șpriț după bla bla bla.

RELU MARINELU
29 septembrie 2017
PENTRU 1,2,3,4 SI PAPU BEHEHE

MAI BAIETI EU NU CRED CA SUNTETI NAVIGATORI ...!COMENTARIILE VOASTRE DEMONSTREAZA CA NU STITI CATE ROTI ARE VAPORUL SI CUM SE INCARCA CAII PESTE BUTOAIE ...!

Comandant
29 septembrie 2017
Spaga

Sa integege ca trebuie sa intre la puscarie mihalcioiu ca nu opreste spaga dar aia de iau si dau nu ? Bai Alex, esti dus cu capul. Daca dai ca prostul spaga e treaba ta. Ia du-te tu frumos la un procuror si zii ca ti se cere spaga la x, sa vezi daca se intampla ceva sau nu. Nu il iubesc pe mihalcioiu dar cum sa viseze el ca unu ia spaga ? Si apoi cum sa ii opresti daca nu ai nicio proba? Ai fost tu la persoana respectiva, ai prezentat probele si te-a dat afara ? Esti un retardat

Iorgulescu Dragos-fost navigator
29 septembrie 2017
toti cadetii ?

Mai Dragneo, esti la fel de bandit ca si ala de il vedem prin parlament toata ziua. Cum dracu sa crezi ca un parlit de sindicat poate rezolva problema a mii de cadeti? Ce sindicat sau ce entitate , chiar ce tara a rezolvat problema cadetilor? Va dau un indiciu. Nimeni. Hai sa fim seriosi. Daca fac astia ceva nu e bine, daca nu fac, e rau. Numai unii ca tine pot gandi in acest fel. Bravo domnilor de la sindicat ca va asumati un rol pe care nimeni nu vrea sa si-l asume in Romania. Eu nu mai navig dar daca as face-o, nu as concepe sa plec in voiaj fara asigurarea voastra. Sunteti o forta .

Răspuns la: La pușcărie cu penalii din IMO
Adăugat de : Dragnea, 29 septembrie 2017
Numai bla bla bla spuneți dracului ceva concret, ce faceți de exemplu pentru toți studenții care termină facultatea și nu pot să facă...
un sindicalist
29 septembrie 2017
SLN

Am inceput prin a fi nemultumit de faptul ca SLN conditioneaza ajutorul dat de apartenenta la sindicat. M-am inscris, ca nu aveam ce face, banii au venit in contul lor. Am plecat din nou si am dat peste o epava "vopsita" de un agent de crewing ca o nava noua dar la bord nimic nu mergea, o epava in reparatii, fara apa sau alimente, o masa rece pe zi si munca. Ma pacalisem din nou dar nu doream sa o intind iar. Am sunat la SLN ca eram membru si in cinci zile am fost din nou acasa. De data asta m-am uitat altfel spre SLN. Acum nu plec fara sa ii intreb si fara sa stiu ca este ok. De ani nu am mai patit nimic dar imi dau seama de ceea ce inseamna sa fii intr-o organizatie care sa te ajute. Sfatuiesc pe toti care nu sunt spalati pe creier si care nu "cred ca se vor descurca singuri" sa nu mai stea pe ganduri. Sindicatul Navigatorilor este o organizatie serioasa, dincolo de minciunile care se vehiculeaza prin diverse locuri. Eu am simtit-o pe pielea mea.

Doru
23 octombrie 2017
Pentru Alex

Bai baiatule, ANR este autoritatea in aceasta materie nu Mihalcioiu. Cred ca il supraestimezi, dar asta din prostie sigur. Spaga tine doar de lege si de ANR.Nu ca ii iau apararea lui mihalcioiu dar aici esti prea fraier de crezi ca se poate implica in toate. Mai ai putin si zici ca nu ii vede Dumnezeu sa ii ia pe astia de ziceai tu pentru ca i-au dat spaga lui Isus Hristos.

Răspuns la: Spaga la domnu mihalcioiu
Adăugat de : Alex, 29 septembrie 2017
In primu rand domnu mihalcioiu sa demisioneze este un mare mincinos.el nu are curaj sa se impună în fata agențiilor ca ia prea multa șpagă...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6486 secunde