Sistemul de garanţie pentru sticle şi borcane, aproape de avizare

488
Sistemul de garanţie pentru sticle şi borcane, aproape de avizare - sistemuldegarantie-1621877283.jpg

Articole de la același autor

Garanţia pentru sticlele din plastic va fi de 50 de bani per sticlă, indiferent de mărimea acesteia, dacă respectivul ambalaj are o capacitate de până la 3 litri, a declarat recent ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

„Acesta poate fi un venit interesant pentru copii, care se duc după aceea şi mănâncă ceva. Nu se va mai arunca sau dacă cineva găseşte o sticlă, cu siguranţă o ridică şi o predă la o staţie automat”, a precizat ministrul Mediului.

În sistemul de garanţie vor fi acceptate şi sticlele fără dop, dacă sunt marcate. Recipientele vor fi marcate, astfel că, produsele vor putea fi returnate pentru garanţie şi vor avea un cod de bare specific. Pentru a putea fi returnate şi încasată garanţia, clienţii trebuie să aibă grijă ca acest cod de bare să nu fie distrus, pentru că doar aşa vor putea fi recunoscute de automatele din marile magazine.

„Probabil marţi, voi prezenta actul normativ în forma finală în coaliţie şi apoi intră în analiza interministerială. O asumă coaliţia, partidele de guvernământ şi intră în circuitul de avizare”, a declarat Barna Tanczos la Digi24.

Potrivit proiectului de hotărâre pus în dezbatere în toamna anului trecut pe site-ul Ministerului Mediului, sistemul de garanţie-returnare (SGR) se aplică pentru „ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”, se arată în actul normativ. Sistemul de garanţie-returnare ar urma să intre în vigoare după data de 31 martie 2022, tariful stabilit pentru garanţie fiind de 50 de bani. Asta înseamnă că magazinele indiferent de unde cumpăraţi, vor aplica o scumpire de 50 de bani pentru fiecare ambalaj în parte, bani pe care îi puteţi recupera dacă duceţi ambalajul la automat. Sistemul de garanţie-returnare ar trebui să permită colectarea şi procesarea, aşa cum transmit autorităţile, a 90% din deşeurile reciclabile din România.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4916 secunde