Sindicatul Liber al Navaliștilor – 30 de ani în slujba constructorilor de nave constănțeni

784
Sindicatul Liber al Navaliștilor – 30 de ani în slujba constructorilor de nave constănțeni - sindicatulliberalnavalistilor821-1581527827.jpg

Articole de la același autor

În cei 28 de ani de când sunt redactor la ziarul "Cuget Liber" am urmărit îndeaproape evoluția mișcării sindicale din România. Am văzut numeroase organizații puternice destrămându-se, dar și o mulțime de sindicate ce existau doar cu numele.



Am văzut tot felul de lideri sindicali: unii au furat banii din cotizații, alții s-au implicat în afaceri oneroase și au înfundat pușcăria, unii erau buni doar de gură și activi doar la petreceri, alții erau cu nasul pe sus, duplicitari și acționau în dauna intereselor celor ce i-au ales. Pe de altă parte, am întâlnit și organizații sindicale solide, având în frunte oameni de caracter, bine pregătiți, personalități puternice, active și devotate mișcării sindicale. Din această categorie, tot mai restrânsă din păcate, fac parte Sindicatul Liber al Navaliștilor din Șantierul Naval Constanța și conducătorii lui.

Trei decenii de luptă sindicală


Miercuri, 12 februarie 2020, am avut bucuria să fiu alături de foștii mei colegi din SNC, companie în care am muncit în tinerețe, timp de 19 ani. Am fost invitat să particip la conferința festivă a Sindicatului Liber al Navaliștilor, care tocmai a împlinit 30 de ani de existență.

În sală se afla multă lume: reprezentanți ai tuturor structurilor sindicale și ai conducerii șantierului naval. Printre ei, am zărit chipuri cunoscute, dar și multe figuri noi. Sunt bărbați și femei deprinși cu munca grea, dar frumoasă, din construcția și reparațiile navale, cu confecționarea și montarea secțiilor și blocsecțiilor din oțel, a echipamentelor de bord, cu proiectarea structurilor navale și a tehnologiilor de execuție, cu munca pe schele, în docurile uscate și plutitoare.

Dar iată, conferința începe. Răsună acordurile Imnului de stat al României. Întreaga adunare îl ascultă în picioare; momentul e solemn!

Cuvântul de deschidere este rostit de Dede Perodin, președintele sindicatului. Trece în revistă istoria de trei decenii a sindicatului, al cărui act de naștere a fost eliberat pe data de 21 martie 1990, de către Judecătoria Constanța.

Anii ’90 au fost o perioadă de luptă continuă pentru apărarea drepturilor constructorilor navali, pentru întărirea mișcării sindicale prin înființarea federațiilor și confederațiilor reprezentative. Sindicatul a reușit să obțină extinderea încadrării în grupele II și III de muncă pentru constructorii de nave, a negociat și renegociat contractul colectiv de muncă, a determinat conducerea de atunci a întreprinderii să majoreze salariile, să aducă unele îmbunătățiri ale condițiilor de muncă, să repartizeze locuințe de serviciu tinerilor căsătoriți, iar burlacilor, locuri în căminele de nefamiliști.

După privatizarea șantierului naval în 2002, sindicatul a colaborat cu patronatul și conducerea executivă pentru relansarea producției și reintrarea pe piața construcțiilor de nave, pentru redresarea financiară a șantierului naval. Compania avea nevoie de armonie și înțelegere, de pace socială, pentru a depăși criza în care o adusese statul român, fostul său patron. La acea oră, SNC se afla în pragul falimentului, din cauza datoriilor de 162 de milioane de dolari și a pierderilor de 9 milioane de dolari înregistrate.

În anii care au urmat, organizația sindicală s-a implicat în mai toate problemele vieții sociale din unitate: în rezolvarea problemelor ridicate de salariați, aducându-le în fața administrației, în creșterea securității și igienei muncii, în organizarea timpului liber al tinerilor navaliști, în acordarea ajutoarelor sociale, dar mai ales în negocierea contractelor colective de muncă și creșterea veniturilor navaliștilor. Astăzi, conducerea ei este asigurată de președintele Dede Perodin, prim-vicepreședintele Costel Constantin și vicepreședintele Mihai Petrea.

Performanțele sindicale ale anului 2019


În partea a doua a conferinței, a fost prezentat raportul de activitate a Consiliului Sindicatului Liber al Navaliștilor pe perioada februarie 2019 – februarie 2020. Printre cele mai importante reușite se numără creșterile salariale substanțiale obținute în anul 2019. În plus, pentru protecția socială, compania a asigurat o finanțare de 1.315.325 de lei, conform prevederilor contractului colectiv de muncă, banii fiind folosiți pentru: ajutoare sociale (nașteri și decese), cazarea la căminele SNC, cantina SNC și dispensarul întreprinderii. Iar pentru protecția muncii a fost cheltuită suma de 1.074.187 de lei, asigurându-se: echipamentul de protecție necesar, materiale igienico-sanitare, alimentația de protecție și decontarea cheltuielilor medicale.

Conducerea sindicatului a urmărit ca programul de formare și perfecționare profesională a lucrătorilor să se desfășoare conform prevederilor contractului colectiv de muncă. În anul 2019, un număr de 720 de salariați au parcurs diferite forme de pregătire profesională (cursuri de inițiere, de calificare, de perfecționare și de specializare), pentru care s-au cheltuit 183.791 de lei. Printre structurile sindicale cele mai active se remarcă Organizația de Femei, condusă de Mădălina Ciobanu, și Organizația de Tineret al cărei președinte este George Uzum.

SNC are o evoluție sănătoasă


Anul 2020 va aduce o schimbare semnificativă în producția SNC, a anunțat conducerea sindicatului. Dacă în 2019, lucrările de reparații navale aveau o pondere de 60% în volumul total de manoperă, iar construcțiile navale, doar 40%, în acest an, raportul se va echilibra, ajungând la 50%-50%.

Pentru producția perioadei 2020 – 2021, SNC are asigurat necesarul de forță de muncă. În anul 2020, la sfârșitul lunii august, va fi livrat cel de al doilea tanc de produse petroliere și chimice de 40.000 tdw din noua serie (comanda 590), iar la sfârșitul primului trimestru din 2021, cea de a treia navă (comanda 591).

"În ciuda crizei tot mai profunde prin care trece industria navală mondială, Șantierul Naval Constanța are o evoluție sănătoasă. Nu numai că reușește să asigure volumul de lucrări pentru întreaga forță de muncă și să facă profit, dar a creat și noi locuri de muncă", a precizat președintele sindicatului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4168 secunde