Sindicatele au mari așteptări de la nou înființata Autoritate Europeană a Muncii

169
Sindicatele au mari așteptări de la nou înființata Autoritate Europeană a Muncii - sindicateleaumariasteptaridelano-1572033101.jpg

Articole de la același autor

Pe data de 16 octombrie 2019, la Bruxelles, a fost lansată o nouă instituție europeană: Autoritatea Europeană a Muncii. Misiunea ei este să sprijine statele membre în aplicarea normelor UE privind ocuparea forței de muncă, inclusiv cele care prevăd că lucrătorii trimiși temporar dintr-o țară a UE ar trebui să primească aceeași remunerație și aceleași condiții precum lucrătorii locali.


Organizațiile sindicale internaționale s-au grăbit să îi dea de lucru noii autorități. Astfel, Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) și Federația Europeană a Lucrătorilor în Construcții și Lemn (EFBWW) au publicat detalii despre nouă forme de abuz împotriva a sute de lucrători vulnerabili. Cazurile - tipice pentru abuzurile la care sunt supuși lucrătorii detașați - includ situații în care:
- lucrătorii detașați sunt plătiți semnificativ mai puțin decât lucrătorii autohtoni;
- lucrătorilor li s-a reținut plata pentru concediu și pentru concediul medical;
- companiile evită plata contribuțiilor la asigurările sociale; 
- se practică falsa detașare a lucrătorilor de către companii care nu au activitate economică în țara de origine.
În Europa, 17 milioane de cetățeni locuiesc și muncesc în altă țară, dublu față de acum zece ani. Peste 19% dintre românii apți de muncă - cu vârste cuprinse între 20 si 64 de ani - locuiau, în anul 2017, în alte țări din Uniunea Europeană, fiind cel mai mare procent de lucrători mobili din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat. 


"Prea mulți lucrători detașați se regăsesc în situația de a rămâne fără plată, refuzându-li-se drepturile de bază. Acesta este dezavantajul liberei circulații a serviciilor pe piața internă a UE. Sindicatele s-au luptat cu succes pentru modificările la normele UE pentru a asigura egalitatea de remunerare și drepturi pentru lucrătorii detașați, iar noua Autoritate Europeană a Muncii ar trebui să joace un rol crucial în aplicarea lor", a declarat Per Hilmersson, secretarul general adjunct al ETUC.


Autoritatea Europeană a Muncii va avea în vedere în special cazurile care se referă la situația lucrătorilor detașați. Un "lucrător detașat" este o persoană angajată într-o țară UE și trimisă de angajator temporar pentru a lucra în alta. În 2018, Directiva privind detașarea lucrătorilor a fost revizuită pentru a se asigura că lucrătorii primesc tratament egal cu privire la remunerare și alte condiții de muncă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6738 secunde