Sindicatele acuză Puterea că vrea să pună mâna pe ARSVOM, pentru a sifona banul public

2529

Articole de la același autor

Glasul prelung și sfâșietor al unei sirene de vapor dă tonul și un cor de fluiere, vuvuzele și tobe îi răspunde. De frică, soarele verii se ascunde după nori, iar pescărușii, speriați de moarte, se fac nevăzuți.

Pe platoul din fața Prefecturii Județului Constanța e Iadul. O sută de voinici, înarmați până în dinți cu instrumente de făcut zgomot, aruncă spre ceruri puhoaie de decibeli. Geamurile Prefecturii vibrează înfricoșate, temându-se să nu facă infarct.

Un război de apărare

Eroii acestui Infern sunt sindicaliștii. Cei mai mulți dintre ei reprezintă Sindicatul Liber al Marinarilor din cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare – ARSVOM. Li s-au alăturat colegi din cadrul Federației Sindicatelor Trans-Conex și Filialei Constanța a Confederației „Cartel Alfa”, din Poliție și Oil Terminal, din RADET și Petromidia. În fruntea zgomotoasei „oștiri” sindicale se află „generalii”: Lucian Boris Alexe – liderul marinarilor de la ARSVOM, Silviu Stanciu - președintele Trans-Conex, Vasile Zelcă - liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual și Ion Caraignat – președintele filialei „Cartel Alfa”.



Cine i-a supărat și de ce au ieșit în stradă sindicaliștii? Un „luptător” mă lămurește: „Războiul nostru nu este de cucerire, ci de apărare. Am ieșit să apărăm ARSVOM și locurile noastre de muncă. Ministerul Transporturilor și Guvernul vor să le desființeze, iar atribuțiile Agenției să fie preluate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, din cadrul Ministerului de Interne. Spuneți-mi, domnule redactor, ce legătură au pompierii și polițiștii cu căutarea și salvarea vieților omenești pe mare?”

Sindicatele sunt mai periculoase decât pandemia?

Nu apuc să-i răspund căci cele două sirene de vapor - „vocea poporului” și „vocea portului”, cum le-au botezat sindicaliștii – încep să urle ca ieșite din minți.



Profitând de o mică pauză între reprizele recitalului de zgomote infernale, Silviu Stanciu îmi explică: „Am fi venit cu sutele, cu miile, dar am fost restricționați pe motive de… pandemie. Toată lumea știe că, pe plajă, în restaurante, în cluburi și baruri, pe stadioane, la Guvern și în Parlament, au fost ridicate restricțiile. Ele sunt menținute doar pentru mișcarea sindicală, pentru acțiunile de protest. Este cât se poate de evident faptul că Puterea se teme mult mai mult de sindicate decât de pandemie?”




Vor demisia lui Cîțu și Drulă

Deodată, sirenele, fluierele, vuvuzelele și tobele tac. A sosit timpul discursurilor. Deschiderea o face Ion Caraignat, care începe pe un ton acuzator: „Guvernul Cîțu, în loc să cheme sindicatele la dialog, se ocupă de altele. Ministrul Drulă, după ce a pus CFR-ul pe butuci, trimițând acasă 1.400 de lucrători, se ocupă să distrugă și ARSVOM, o agenție cu o istorie de 87 de ani. Au interese pe care noi nu le știm. Cerem demisia lui Cîțu! Cerem demisia lui Drulă! Spunem NU desființării ARSVOM. Plecați voi! Noi vrem să muncim! Vom continua protestul până când ministrul Transporturilor va reveni asupra acestei decizii.” Discursul său este subliniat de scandări: „Demisia! Demisia! Demisia!”



Vă cunoaștem intențiile!

Apoi, microfonul este preluat de Vasile Zelcă, al cărui discurs este și mai vehement, și mai acuzator la adresa Puterii: „A venit momentul să pună mâna pe serviciul pe care îl asigură ARSVOM de mai bine de 80 de ani. Domnule Drulă, domnule Cîțu, o viață omenească nu se salvează bătând din palme. Nu contează doar dotările, navele, aparatura. Contează experiența celor care exploatează navele și echipamentele. Voi vreți să puneți mâna pe o oportunitate financiară, pe o afacere, pe un sifon pentru banul public. Știm ce vreți să faceți! Le luați pe bucățele pentru că nu aveți curaj să le luați pe toate odată. Nu vă vom permite acest lucru! Suntem capabili de solidaritate sindicală și vom ieși în stradă!”



În timp ce Vasile Zelcă face să vibreze de indignare inimile ascultătorilor, o delegație a protestatarilor i-a înmânat prefectului Județului Constanța un memoriu adresat primului ministru.

Bombardament cu scrisori

Stimați cititori, „războiul” pentru salvarea ARSVOM se anunță a fi de lungă durată. Sindicaliștii vor folosi toate „armele” din dotare: mitingul și marșul de protest, pichetarea sediilor instituțiilor guvernamentale, petițiile către instituțiile naționale șl internaționale. În plus, de curând, au declanșat o acțiune inedită. În baza Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, zeci și sute de sindicaliști au început să trimită pe adresa Ministerului Transporturilor, a Guvernului și a Președinției României mesaje prin care solicită să li se răspundă la o serie de întrebări privind soarta Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, a patrimoniului ei și a locurilor de muncă. Este un adevărat bombardament cu scrisori. Guvernanții sunt condamnați de Legea 544 să dea dovadă de transparență și să răspundă la întrebările incomode ale celor ce i-au votat, care le-au dat puterea pe mână!





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5013 secunde