Sindicaliștii au protestat sub geamul prefectului împotriva „abuzurilor” de la CSCT

1154

Articole de la același autor

De Ziua Internațională a Muncii Decente, platoul din fața Prefecturii Județului Constanța s-a umplut de protestatari înarmați cu bannere, fluiere, vuvuzele și goarne. Sunt reprezentanți ai unor organizații afiliate la Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa”.

Împotriva deciziei companiei Constanța South Container Terminal (CSCT) de a concedia trei operatori de pe macaralele portal de cheu, în frunte cu liderul de sindicat Pavel Nicolae, au venit să protesteze colegi din Rompetrol, Oil Terminal, de pe platforma centralei nuclear-electrice de la Cernavodă, de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, Socep, ARSVOM, de la Sindicatul Polițiștilor, Sindicatul Uniport Constanța, Sindicatul Portuar Român UNIREA, de la Căile Ferate Române, de la organizații sindicale din Tulcea și Galați.



La propunerea lui Ion Caraignat – președintele Filialei Constanța a CNS „Cartel Alfa”, participanții au ținut un moment de reculegere în memoria a doi colegi, lucrători din CSCT – Ovidiu Șimen și Florin Teodorescu – care și-au pierdut viața în accidente de muncă.

Printre cei ce au luat cuvântul s-au numărat Ion Caraignat și Vasile Zelca – președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Ei au prezentat pe larg istoria conflictului de la CSCT și demersurile întreprinse de sindicate pentru a determina conducerea companiei portuare să-i reintegreze în muncă pe cei trei colegi, disponibilizați.

O delegație sindicală i-a înmânat prefectului Județului Constanța o scrisoare adresată primului ministru Ludovic Orban, în care se spune: „Ne exprimăm public nemulțumirea față de faptul că începând cu data de 10 septembrie 2020, compania Constanța South Container Terminal (DP WORLD) a dispus disponibilizarea a trei macaragii QGC, printre care și președintele Sindicatului Uniport Constanța South, Pavel Nicolae. Considerăm măsura concedierii ca fiind netemeinică și nelegală, motiv pentru care solicităm sprijinul Guvernului României, precum și instituției Prefectului Județului Constanța, în calitatea sa de reprezentant al guvernului în teritoriu, în vederea reintegrării în companie a celor trei macaragii QGC. Măsura concedierii nu are o justificare reală, fiind greu de crezut că care au generat reorganizarea se vor rezolva prin concedierea celor trei salariați.” În mesaj se arată că, în realitate, din cauza deficitului de macaragii existent, care a crescut prin concedierea celor trei angajați, conducerea companiei CSCT apelează în mod sistematic la metoda lucrului peste program. Și pentru a nu exista nici un fel de dubiu, scrisoarea cuprinde cazuri concrete, cu numele macaragiilor aduși la serviciu din timpul lor liber și cu zilele în care au avut loc astfel de manopere.

„Nu putem considera că măsura concedierii celor trei salariați este justificată raportat la faptul că în cadrul companiei salariații înregistrează sute de ore suplimentare”, se spune în mesaj.



Se solicită intervenția șeicului Ahmed Bin Sulayem


În continuare sunt prezentate efectele dramatice ale suprasolicitării la care sunt supuși lucrătorii companiei: „Amintim pe această cale cazul salariatului Șimen Ovidiu, șofer pe utilaj în cadrul companiei, decedat în noaptea din 23 spre 24 septembrie 2017, după ce a fost chemat la serviciu din timpul său liber și s-a răsturnat cu utilajul, având la acel moment peste 180 de ore de muncă efectuate, precum și cazul salariatului Teodorescu Florin, decedat pe macara RTG, în luna ianuarie 2020, chemat de asemenea de acasă, din timpul liber. Ambii salariați aveau foarte multe ore suplimentare lucrate în timp.”

Scrisoarea se încheie cu solicitarea „ca Inspecția Națională a Muncii și instituția Prefectului Județului Constanța să dispună controale la nivelul companiei Constanța South Container Terminal, cu referire la orele suplimentare prestate de salariați în ultimii trei ani.”



Totodată se solicită Guvernului României să ia măsuri „în vederea reintegrării în cadrul companiei, pe funcțiile deținute, a celor trei macaragii QGC disponibilizați”. Protestul continuă şi joi, 8 octombrie 2020, în fața Ambasadei Emiratelor Arabe Unite din București. Sindicaliștii solicită intervenția șeicului Ahmed Bin Sulayem – conducătorul concernului DP World pentru reintegrarea în muncă a celor trei disponibilizați. În cazul în care nu vor primi niciun răspuns din partea ambasadei, protestul va continua și pe data de 9 octombrie.

Conducerea companiei CSCT din portul Constanța a ridicat împotriva sa mișcarea sindicală din România. Sunt convins că nu peste mult timp vom afla cine este mai puternic: niște personaje aflate vremelnic în fruntea unei companii sau forța solidarității sindicale. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6179 secunde